BiH

Latić: Moguće nacionalne koalicije na nivou BiH

Latić: Moguće nacionalne koalicije na nivou BiH
Latić: Moguće nacionalne koalicije na nivou BiH

SARAJEVO - Politički analitičar Nedžad Latić smatra da će postizborna kriza na nivou BiH biti riješena tako što će Srbi formirati zajednički blok, kao i Bošnjaci, plus HDZ, te ocjenjuje da je međunarodni faktor podržao Bakira Izetbegovića u Federaciji BiH, kao i opoziciju u Republici Srpskoj.

 Latić za Srnu procjenjuje da će se izlaz na nivou BiH tražiti u velikim koalicijama - SNSD i SDS će ići u koaliciju na nivou BiH, dok će se koaliciji SDA, HDZ i DF pridružiti Radončićev SBB. 

Prema njegovoj procjeni, Radončić bi mogao biti pozvan da, eventualno, relaksira odnose Milorada Dodika i Dragana Čovića, sa jedne, i Bakira Izebegovića i Željka Komšića, sa druge strane. 

Latić vjeruje da bi Radončiću moglo da bude ponuđeno mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ocjenjuje da bi na tom mjestu trebalo da bude "preduzetan i jak Bošnjak" koji bi mogao da pokrene inevsticije, kao i da sadašnji kandidat SDA Halid Genjac nema te kvalitete. 

On smatra da je Izetebegović pomogao uspon Komšićeve stranke kako bi neutralisao Radončića, a međunarodni faktori su smatrali da bi Dodika konačno mogli da "satjeraju u ćošak", pa su zato podržali opoziciju. 

Za međunarodni faktor, kaže Latić, Dodik nije omiljen zbog odnosa sa Rusijom i Vladimirom Putinom, te akcija u vezi sa ulogom Gavrila Principa i Sarajevskog atentata, kao i "zbog optužbi u bošnjačkoj javnosti za separatizam". 

Latić ocjenjuje da se Dodik posebno zamjerio Nijemcima i Amerikancima, jer je "kompromitovao neke američke diplomate, a zatim je zbog izgradnje spomenika Gavrilu Principu prešao 'crvenu liniju' kada je u pitanju njemačka politika na Balkanu". 

On ne vjeruje da će politka turskog predsjednika Taipa Erdogana moći da prosperira na Balkanu, jer se on okreće islamskom svijetu i ima ambiciju da postane panislamski lider. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije