BiH

Ledeni dani stižu i na Balkan

Ledeni dani stižu i na Balkan
Ledeni dani stižu i na Balkan

BEOGRAD - Snijeg i ledeno vrijeme zahvatili su danas dijelove Britanije, zadajući problema vozačima, a snijeg je pokrio i dijelove Švajcarske i jugozapadne Njemačke.

Veliku Britaniju su pogodile niske temperature i snježna mećava, a u sjevernoj Engleskoj i Škotskoj se očekuju nove padavine.

U nekim dijelovima Škotske i Velsa tempetrature su u toku noći opale na šest stepeni ispod nule, a vozači su zbog mećave morali da ostave svoje automobile na putu, prenosi londonski list "The Independent".

Kako navodi AP, više desetina ljudi koji su putovali iz Šefilda za London proveli su noć u jednoj crkvi pošto im se autobus zaglavio.

U dijelovima sjeverne Engleske snježni pokrivač je debeo 11 centimetara.

Više od 100.000 kuća je sinoć ostalo bez struje pošto je snijeg izazvao kvar na električnim mrežama.

Meteorološka služba je danas za čitavu Veliku Britaniju izdala žuto upozorenje zbog leda na putevima, dok je Škotsku i krajnji sjever Engleske upozorila na nove snježne padavine.

Iako je jugoistok topliji, stanovnici ovog područja su upozoreni na jake vjetrove.

Ledeni dani su u Velikoj Britaniji najavljeni i za narednu nedjelju, sve do četvrtka.

Snijeg je pao danas i u dijelovima Švajcarske i jugozapadne Njemačke, a čak 40 centimetara debeo snježni pokrivač predviđa se u višim dijelovima njemačkog Švarcvalda, navodi AP.

Na Balkanu, snježno nevrijeme koje je stiglo proširiće se tokom vikenda na cijeli region, gdje se očekuju niske temperature, jak vjetar i formiranje snježnog pokrivača, navode meteorološke službe.

Područje Srbije će snježne padavine zahvatiti u toku noći između nedjelje i ponedeljka.

Očekuje se stvaranje snježnog pokrivača visine od 10 do 30 centimetara, lokalno i više, a usljed jakog vjetra i pojava snježnih nanosa.

Upozorava se da je u nedjelju, 28. decembra, u istočnoj Srbiji i Podunavlju moguća ledena kiša.

U upozorenju je najavljeno da će od ponedjeljka, 29. decembra, do subote, 3. januara, biti veoma hladno, ujutro sa umjerenim i jakim mrazem, a danju temperatura niža od nula stepeni, odnosno da će biti ledeni dani.

Vozači se podsjećaju na obavezu da imaju zimsku opremu i upozoravaju da na put ne kreću bez preke potrebe.

U Crnoj Gori, javlja portal CDM, snijeg već pada u okolini Cetinja, pa je na putevima obavezna zimska oprema, a zbog snijega je otežan saobraćaj na putnom pravcu Podgorica-Cetinje.

Direkcija za saobraćaj i "Crnagoraput" već su uputili kamione i utovarivače kako bi na vrijeme čistili snijeg i puteve održavali prohodnim, a u pripravnosti je i avio-helikopterska jedinica MUP-a, javljaju crnogorski mediji.

Mediji u BiH javljaju da snijeg neprekidno pada na planinama, pa se već za ovaj vikend očekuju skijaši, jer će snježni pokrivač biti od 20 do 30 centimetara.

Snijeg je prekrio Sarajevo i nastavlja da pada u centralnoj i istočnoj Bosni i Hercegovini.

Visina bijelog pokrivača na Bjelašnici je deset centimetara, na Kupresu pet, a u Han-Pijesku četiri centimetra.

Osjetno je hladnije, javljaju hrvatski mediji, prenoseći upozorenje prognostičara da je ovo tek uvod u ono što slijedi, posebno u noći između subote i nedjelje, kada se u nekim dijelovima Hrvatske očekuje i pola metra snijega.

Na Jadranskoj magistrali su juče zbog olujne bure za saobraćaj zatvorene brojne dionice, a zbog snijega je otežan saobraćaj u Lici i Gorskom Kotaru.

Prema prognozi meteorologa, snijeg bi za vikend trebalo da padne čak i u Dubrovniku.

Snježne padavine praćene jakim vjetrom očekuju se danas popodne i u Sloveniji, a olujno nevrijeme nastaviće se u nedjelju, kada će vjetar u zapadnoj oblasti Primorska premašiti 100 kilometara na sat.

Snježne padavine pojačaće se tokom noći, a na obali očekuje se kiša.

U brdovitim krajevima zapadne Slovenije i u oblastima Notranjska, na sjeverozapadu, i Kočevje, na jugu, očekuje se da će pasti do 40 centimetara snijega, prenijela je STA.

U drugim dijelovima zemlje očekuje se snježni pokrivač od 15 do 30 centimetara.

U nedjelju popodne sjeverni vjetar dostići će brzinu od 70 kilometara na sat na sjeveru zemlje.

Centar za informacije o saobraćaju upozorava na opasnost od leda na putevima.

Prema meteorolozima, snježna oluja bi trebalo da oslabi do ponedjeljka, ali ostaće vjetrovito i veoma hladno sa povremenim snježnim padavinama do Nove godine.

U planinama postoji opasnost od lavina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije