BiH

Ledići još jedan u nizu nekažnjenih zločina nad Srbima

Ledići još jedan u nizu nekažnjenih zločina nad Srbima
Ledići još jedan u nizu nekažnjenih zločina nad Srbima

Predsjednik Udruženja građana "Moje ognjište" - Trnovo Slavko Vasić izrazio je žaljenje što ni nakon 24 godine od stradanja srpskih civila u selu Ledići, u federalnoj opštini Trnovo, niko nije odgovarao za stravičan zločin koji su 3. juna 1992. godine počinili pripadnici takozvane Armije BiH.

Na obilježavanju dana stradanja 24 nedužna mještana Ledića, Vasić je rekao da je prošle godine dao izjave Tužilaštvu BiH o tim dešavanjima, koje mu je obećalo da će ga, kao člana porodice koja je izgubila najmilije u proteklom ratu i kao predsjednika Udruženja, obavijestiti o svakom potezu koje će preduzeti.

"Niko me još nije pozvao i rekao šta su uradili, niti kako teče suđenje Edhemu Godinjaku koji se, kao najodgovorniji, tereti za zločine nad Srbima na području Trnova", istakao je Vasić.

Vasić, koji je u ovom svirepom pohodu muslimanskih vojnika izgubio oca, majku i baku, ipak, vjeruje da će doći dan kada će prava istina o stradanju srpskih civila iz Ledića izaći na površinu.

"Mi, koji smo doživjeli tu nesreću, svjesni smo da pravda nikada u potpunosti neće biti zadovoljena. Dok živimo, bićemo nesrećni. Ali, svima nama, na neki način biće satisfakcija da je učinjeno nešto za realizaciju pravde, da krivci za zločine koje su učinili na ovom prostoru budu adekvatno kažnjeni", naglasio je Vasić.

On je istakao da će porodice nedužnih žrtava i Udruženje "Moje ognjište" svake godine dolaziti na spomen obilježje u Ledićima, gdje će prisluživati svijeće, polagati cvijeće i pokloniti se sjenama žrtava proteklog rata.

"Sa ovog mjesta slaćemo snažne poruke i našim vlastima i našim ljudima u zajedničkim institucijama BiH, koji nisu prisustvovali današnjem parastosu. Mislim da treba da se zapitaju da li smo mi bili kolateralna šteta u ovom ratu, jer naše porodice nemaju nikakva prava i nisu dobili nikakvu vrstu pomoći", rekao je Vasić.

Očevidac zločina u Ledićima Obren Mijovčić kaže da su ih jake muslimanske snage, koje su se okupile kod škole u selu Dejčići, u večernjim časovima 3. juna 1992. godine, napali sa svih strana.

"Napad je trajao do sedam časova ujutro, nakon čega su se povukli. Kod pokojnog Milenka Tešana zapalili su štalu u kojoj je izgorjela sva stoka. Moj otac je otišao po pomoć u Lukavicu koju nismo mogli dobiti zbog stradanja naših vojnika na Žepi. Kada se otac vratio u selo, jedna grupa mještana, među kojima je bilo i dijete od 18 mjeseci, krenula je preko Treskavice, gdje su ih presrele muslimanske straže i pobili, a druga je preko Igmana sišla u Presjenicu i tako preživjela", ispričao je Mijovčić.

Niko od mještana Ledića, koji su ostali u selu, nije preživio, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su nakon dvije godine ispod Ledićke krivine.

Mijovčić kaže da su to, uglavnom bili stari i nemoćni ljudi koji su imali 80 i 90 godina, čija tijela su nakon masakra pokupljena i bačena.

I pored teških uspomena i činjenice da pravda za nastradale još nije stigla, Mijovčić se prije nekoliko godina sa suprugom vratio u Lediće. Zahvaljujući donacijama obnovio je kuću i bavi se pčelarstvom.

Rada Cvijetić, tetka najmlađe žrtve iz Ledića Miluna Tešanovića, posebno je ogorčena na tužioca Tužilaštva BiH Vesnu Ilić koja, kako ističe, ništa nije uradila da se predmet u ovom slučaju pokrene sa mrtve tačke.

"Ja 24 godine pričam istu priču, svjedočila sam u Tužilaštvu protiv Godinjaka, a nikakvog pomaka nema. Ništa nije urađeno, niko nije uhapšen za ovo što se ovdje desilo iako se sve zna - i šta je i kako urađeno. Ubijeno je devet članova moje porodice, što se vidi i na spomeniku. Stradali su i članovi porodica Vasić i Mijovčić, kao i Savo Kenjić i Slađana Sekulić", navela je Cvijetićeva.

Ona je naglasila da svoju tugu godinama nosi i da samo onaj ko je doživio ovako strašne događaje, zna kakav je to osjećaj.

Istraga, koju je sproveo MUP Republike Srpske, pokazala je da su se stanovnici Ledića prilikom bijega podijelili u dvije grupe. Jedna je krenula preko Treskavice ka Vojkovićima, naselju nadomak Sarajeva, a druga prema Kalinoviku.

Prema rezultatima ove istrage, drugu grupu koja je išla prema Kalinoviku presrele su muslimanske snage na lokalitetu Poljice i sve ih poubijale, osim 11-godišnjeg dječaka koji je povrijeđen ležao među truplima.

Do 2001. godine iskopani su ostaci 24 žrtve. Kosturi su većinom bili nepotpuni, a neke lobanje pronađene su odvojene od tijela. Prema izvještaju MUP-a Srpske, stanovnici Ledića ubijeni su na brutalan način - klanjem, vješanjem ili gušenjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije