BiH

Logorska vatra u novom kotlu na biomasu

Logorska vatra u novom kotlu na biomasu
Logorska vatra u novom kotlu na biomasu

PRIJEDOR- U Prijedoru je danas upaljena prva vatra u novim kotlovima kojima će od 1. decembra biomasa zamijenti mazut u sistemu centralnog grijanja.

"Takozvana `logorska vatra` potpaljena je u jednom od dva kotla, a za koji dan biće upaljena i u drugom kotlu. Na taj se način suše kotlovi, temperatura se postepeno povećava i od 1. decembra, kao što je i bilo najavljeno, počeće grijanje na biomasu", rekla je Srni direktor prijedorske "Toplane" LJiljana Despotović.

Ona je pojasnila da je to uobičajen postupak koji se radi prilikom montaže ovih kotlova, te da nakon procesa sušenja trakom kreće biomasa i toplotna energija iz ovih kotlova počinje zagrijavanje mreže.

"Nabavili smo oko dvije hiljade kubika biomase i to je dovoljno za početak, a sa `Šumama Republike Srpske`, koje su nam zasad glavni i jedini dobavljač, imamo dogovor i o daljem snabdijevanju biomasom", dodala je Despotovićeva.

Austrijska firma "Urbas" glavni je izvođač radova na projektu izgradnje postrojenja za prelazak na biomasu, a osim kotlova za biomasu, gradi se u jedno kogenerativno postorjenje za proizvodnju i toplotne i električne energije koje bi trebalo da bude u funkciji od 1. januara 2016. godine.

Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ za rekonstrukciju kotlovnice u Prijedoru odobrila je kredit od sedam miliona evra, a Švedska međunarodna agencija za razvoj /Sida/ donirala je dva miliona evra, od čega 400.000 evra je namijenjeno za ugradnju mjernih instrumenata potrošačima.

Prelazak sa mazuta na biomasu trebalo bi da obezbijedi samoodrživost prijedorske "Toplane" koja je, zbog visokih cijena mazuta, kreditno prezdužena i održava se uz pomoć pozajmica iz gradskog budžeta.

Mazut je u prosjeku godišnje koštao 5,5 miliona KM, a ukupni prihodi "Toplane" nisu prelazili četiri miliona KM. Biomasa će godišnje koštati 1,8 miliona maraka, ali će se kalkulacija cijena grijanja za potrošače raditi kada preduzeće ili otplati ili smanji kredite za mazut.

"Toplana" ima tri kredita od ukupno 11,5 miliona KM od čega trenutno duguje još 7.554.484 KM. Kredit kod Komercijalne banke iz 2012. godine ima rok otplate pet godina, kredit kod Investiciono-razvojne banke Republike Srpske iz 2013. godine ima rok otplate deset godina i kredit kod Unikredit banke iz ove godine ima rok otplate dvije godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije