BiH

Mafija švercuje pse iz BiH u Evropu

Mafija švercuje pse iz BiH u Evropu
Mafija švercuje pse iz BiH u Evropu

BANJALUKA, SARAJEVO - Organizovane grupe švercuju pse iz BiH u zemlje zapadne Evrope, najčešće u Njemačku, pod izgovorom da će tamo biti udomljene, ali brojni parametri ukazuju da životinje budu zloupotrijebljene u medicinske svrhe, te korištene za testiranje oružja ili izradu krzna.

Sagovornici "Nezavisnih", upućeni u ovu problematiku, ističu da je riječ o međunarodnom kriminalu, te da je iza šverca drogom i oružjem najisplativije krijumčarenje životinja.

"Posao" funkcioniše tako što u BiH skupljaju pse pod izgovorom da će biti udomljeni, a onda ih preuzmu šverceri, te u evropskim zemljama prodaju po vrtoglavo visokim cijenama.

Da nije riječ o bezazlenoj problematici pokazuju i brojni forumi, na kojima smo saznali da je slična pojava zastupljena i u susjednim zemljama, a forumaši ovu pojavu nazivaju "animalističkom prostitucijom".

"Princip je: Ja tebe toliko volim da neću dopustiti da te nitko bije, al' ću zato da te prodam dobro... Pse ilegalno prevoze preko granica Srbije, Hrvatske, Rumunije, Bosne..., za Njemačku, Austriju, Švajcarsku i Holandiju, i tamo se smještaju dok se ne nađe kupac, a zatim se novac stavlja u džep nekolicine uključenih u 'biznis'", stoji na jednom od foruma.

Izvor "Nezavisnih" tvrdi da ljudi iz zapadnih zemalja ovdje imaju svoje asistente, koji u BiH iz dobrih namjera pokupe pse jer im žele pomoći, ali nemaju uvid u to šta se na kraju desi. Dodaje da se za oko deset hiljada pasa, koji su izvezeni iz BiH u zapadnu Evropu, izgubio svaki trag.

Dalje dodaje da psi tamo dostižu visoke cijene, a koriste se, primjera radi, za testiranje moći oružja, ili za testove pri proizvodnji šampona i sličnih kozmetičkih sredstava.

Iza šverca drogom i oružjem najisplativije je krijumčarenje životinja

"To o čemu govorite je istina, i to je najgori oblik poslovanja. Zapadni azili su puni životinja i što njima trebaju psi iz BiH, Srbije, Hrvatske? Koriste se, primjera radi, za testiranja prilikom proizvodnje šampona. Eksploziv testiraju na njima. To funkcioniše tako što se određeni broj životinja postavi na prostor i onda se testira vatrena moć, na primjer, novog pištolja ili automatske puške", pojašnjava Dragomir Mijić, predsjednik Društva za zaštitu životinja NOA iz Banjaluke.

Saznanja "Nezavisnih" potvrdio je i Zekerijah Alagić, direktor Veterinarske stanice Bihać, koji kaže da su mu stizali i mailovi u kojima se ukazuje na šverc psima.

"Strašno je to što se dešava! To je istina i mi smo se ogradili od takozvanih udruženja kojima ne znamo krajnje namjere, koja odvode tamo pse i prodaju ih. Ta mafija je prejaka i to je ogroman biznis! Iživljavaju se nad životinjama, toga ima puno", naglašava Alagić.

Sagovornik "Nezavisnih" iz Kancelarije za veterinarstvo BiH kaže da tu instituciju u prethodnom periodu nijedno udruženje nije obavijestilo o ovoj pojavi. Detaljnih informacija o ovom, svojevrsnom skandalu nisu imali ni u Graničnoj policiji BiH.

S druge strane, Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, kaže da tokom prošle i pretprošle godine, prema podacima UIO, nije bilo izvoza pasa iz naše zemlje. Tu instituciju, međutim, demantuje članak objavljen prije tri mjeseca u jednom dnevnom listu, a u sklopu kojeg se aktivisti jednog udruženja hvale kako su prošle godine iz BiH izvezli čak 800 pasa.

Online kupovina

       Evropski azili pretrpani, ali se tamo transportuju i psi sa naših područja

       Dogovor o kupoprodaji se često uspostavlja posredstvom online oglasnika, gdje ne ostaju "tragovi" za istragu

       Na forumima stoji da jedan njemački "partner" godišnje iz BiH "udomi" 200 životinja

       Nude se ogromne cifre po jednom psu, a ne traži se fotografija, već, očigledno, može da posluži "bilo kakva" životinja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije