BiH

Magazinović: Evropa protiv crtanja novih karata

Magazinović: Evropa protiv crtanja novih karata
Magazinović: Evropa protiv crtanja novih karata

STRAZBUR - Član Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Saša Magazinović izjavio je Agenciji Fena da je na današnjoj raspravi o stanju u Ukrajini i ulozi Rusije Savjeta Evrope "jasno podiglo svoj glas protiv crtanja novih karata na evropskom kontinentu".

Magazinović je u razgovoru za Fenu iz Strazbura prije svega želio naglasiti da je bh. javnost bila dezinformisana o tome da se danas odlučuje o izbacivanju Rusije iz Savjeta.

’’To upšte nije bila tema i ne znam zbog čega su plasirane dezinformacije kako o sadržaju sjednice, tako i o stavovima naše delegacije’’, kazao je on.

Naveo je da je Parlamentarna skupština Savjeta Evrope  inicijalno razmatrala prijedlog o suspenziji prava glasa ruskoj delegaciji do kraja 2014. godine, kao reakciji na posljednja dešavanja u Ukrajini, uz naglasak da se dijalog s Rusijom mora nastaviti jer drugi načini rješavanja ovog problema, posebno oni koji podrazumijevaju sukobe, nisu prihvatljivi za Savjet Evrope.

Magazinović navodi da ovo nije prvi put da se ruska delegacija susreće sa sankcijom koja podrazumijeva oduzimanje prava glasa. Isto se dogodilo i 2000. godine, a tada su razlog ukidanja prava glasa bile ruske vojne aktivnosti u Čečeniji.

’’Unilateralno mijenjanje granica pa i kreiranje novog svjetskog poretka silom, nešto je što je u suprotnosti s vrijednostima Vijeća Evrope i logično je da se na takve stvari mora reagovati. Ruska odgovornost u Ukrajini je posebno velika jer je Rusija, osim SAD-a i Velike Britanije, potpisnik Budimpeštanskog sporazuma iz 1994. godine čime su postali garant teritorijalne cjelovitosti Ukrajine nakon njihovog odricanja nuklearnog oružja ’’, kazao je Magazinović.

Po njegovim riječima, kada se odlučuje o ovako osjetljivim pitanjima, mnogo je lobiranja, političke trgovine i formiranja savezništava.

’’Međutim, odluku o tome kako se izjasniti je najlakše donijeti ako zamislite da se sve ovo dešava u vašoj zemlji, da neko uzme dio teritorije vaše države. Za mene nije bilo dileme,  podržao  sam predložene sankcije koje su na kraju rasprave definisane kao oduzimanja prava glasa ruskoj delegaciji, prava na predstavljanje u birou Parlamenta, kao i učešća članova ruske delegacije u misijama posmatranja izbora i sve to do kraja 2014. godine. Nadam se da će planirane aktivnosti Savjeta  Evrope, ali i Evropske unije za normalizaciju stanja i rješenje problema u Ukrajini dijalogom s Rusijom uroditi plodom’’,  kazao je Magazinović.

Naglasio je da mu je izuzetno  drago da je Savjet Evrope danas jasno podiglo svoj glas protiv crtanja novih karata na evropskom kontinentu, posebno onih čije su granice zasnovane na etničkom principu. Nada se da će ovu poruku čuti i razumjeti i pojedinci u BiH "koji su spremni uvesti čitave narode u neizvjesnost iz vrlo jasnih i sebičnih ličnih političkih ciljeva".

’’Koliko sam razumio kolege iz delegacije BiH, svi prisutni članovi delegacije BiH su glasanjem "za", podržali današnju odluku Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope’’, zaključio je Magazinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije