BiH

Majkić: BiH nema dovoljno kapaciteta da prihvati izbjeglice

Majkić: BiH nema dovoljno kapaciteta da prihvati izbjeglice
Majkić: BiH nema dovoljno kapaciteta da prihvati izbjeglice

SARAJEVO - Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH danas je prihvatila informaciju o procjenama i mogućnostima BiH po pitanju izbjegličke krize u regionu i EU.

Dušanka  Majkić, član ove Komisije (SNSD) skrenula je pažnju na činjenicu da BiH nema dovoljno kapaciteta da prihvati i zbrine izbjeglice, ako oni krenu ka BiH.

„Iz ovog izvještaja stekla sam utisak da  BiH nije svjesna  stanja u kome se nalazi  kada se pogleda smještajni kapacitet. U Azilantskom centru u Delijašu ima 150 mjesta i još toliko se može proširiti, ali tu je nedostatak svih drugih komponenti, posebno tehničkih resursa“, kazala je Majkićeva.

Dodala je da je drugi smještajni kapacitet Izbjeglički centar u Salakovcu kod Mostara i da je njegov kapacitet 300 mjesta i još 250 pod šatorima.

„Kako ćete  ljude smjestiti u šatore kad zima ide“, zapitala je Majkićeva, te dodala da postoji još  jedan prihvatni centar u Mostaru čiji kapacitet je 100 mjesta i još za 50 mjesta se može proširiti, te Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu koji je kapaciteta 120 mjesta.

„To je ukupno 1.000 mjesta, što nije dovoljno, a i ključno je pitanje mogućih ruta kojima bi se kretale izbjeglice. U izvještaju se pominju sjeverni i južni  koridor, a to niko ne može predvijedeti, jer izbjeglice određuju rute kretanja“, kazala je Majkićeva.

Borislav Bojić, član Komisije (SDS) kazao je da podržava ovaj izvještaj jer on omogućava da se sagleda šta se do sada uradilo, te da se o tome može izjasniti i Parlament.

„Mislim da  imamo kapaciteta i da se možemo nositi s kriznim situacijama, ali isto tako moje je mišljenje da izbjeglice neće izabrati BiH“, kazao je Bojić.

Hazim Rančić (SDA) predložio je da Vijeće ministara BiH Komisiji i Parlamentu predoči izvještaj o tome šta se do sada uradilo po ovom pitanju.

Komisija nije podržala Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima u BiH, koji je  u prvom čitanju odbio Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a Ustavno-pravne komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH podržale su već principe ovog zakona.

Komisija je zakon odbila zbog toga što  su protiv njega glasali Bošnjaci i Hrvati, a iz SNSD-a su bili susdržani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije