BiH

Majkić: U BiH postoje vehabijske zajednice

Majkić: U BiH postoje vehabijske zajednice
Majkić: U BiH postoje vehabijske zajednice

SARAJEVO- Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je da je postojanje izlovanih vehabijskih zajednica u BiH nepobitna činjenica i da stoga čudi izjava direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača da u BiH ne postoje mjesta koja su izvan kontrole, kao ni kampovi i regrutni centri za teroriste.

"Znamo da je Gornja Maoča kod Brčkog najveća vehabijska zajednica čiji su stanovnici sljedbenici ultrakonzervativnog tumačenja islama. Tu su i druge vehabijske zajednice u Gornjoj Dubnici, Ošvama i Mačevićima kod Maglaja, Gračanici kod Živinica, Kamenjači kod Donjeg Vakufa, Bivolicama kod Sarajeva i mnoge druge", rekla je Majkićeva Srni.

Prema njenim riječima, bilo bi dobro da policijske strukture u Federaciji BiH /FBiH/ znaju tačno koliko ih je i šta se u njima događa.

"BiH je, nakon nedavnih terorističkih napada, pokazala totalnu nespremnost da se uhvati u koštac sa terorizmom, kao pošasti savremenog doba. Vehabijski pokret u BiH ima političku i finansijsku podršku, zato i nema ozbiljnije istrage i sankcionisanja ovih pojava", istakla je Majkićeva, dugogodišnji član i predsjedavajući Komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH

Ona je podsjetila da je bivši direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije Almir DŽuvo jedini koji je prije par godina skrenuo pažnju da vehabijski pokret u BiH jača, regrutuje sve više mladih ljudi i da se protiv njega sve teže boriti.

"Iz toga nisu izvučene nikakve pouke. Sustižu nas događaji koje bezbjednosne agencije u BiH ne mogu ni predvidjeti niti osujetiti, poput napada na policijske stanice, ambasade, pripadnike Oružanih snaga BiH", rekla je Majkićeva.

Ona je upitala kako je moguće da se, ukoliko u BiH ne postoje mjesta izvan kontrole institucija, u njima ističu zastave "Islamske države".

Majkićeva kaže da se u navedenim zajednicama, koje su izolovane i u koje je strogo kontrolisan pristup, paralelno odvija drugačiji život, zaklonjen od svih suvišnih pogleda, pa i od pogleda policije.

"Kako je onda moguće da građani budu sigurni i povjeruju u navedene tvrdnje direktora Federalne uprave policije?", pita Majkićeva, navodeći da je nedavno i poslanik u Evropskom parlamentu Tanja Fajon izjavila da je upoznata sa činjenicom da u BiH postoje vehabijske zajednice.

Napominjući da su Britanci objavili informaciju da se u BiH vrši pranje novca s ciljem finansiranja terorizma, te da je BiH na četvrtom mjestu po broju boraca u "Islamskoj državi", Majkićeva je konstatovala da su sada na potezu policijske snage u BiH.

Međutim, ističe Majkićeva, bezbjednosne agencije i institucije na nivou BiH u najnovijim slučajevima terorizma su pokazale apsolutnu nespremnost za borbu protiv terorizma, što je glavni prioritet velikog broja zemalja.

Navodeći da su izjave ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića date ovim povodima bile nemušte i nepripremljene, Majkićeva je dodala da ni Savjet ministara BiH nije izašao sa konkretnim zaključcima u vezi sa najnovijim terorističkim napadima.

"Pri tom je zakonodavna vlast u BiH bila potpuno zanemarena i isključena. Parlament u svakoj demokratskoj zemlji ima obavezu i odgovornost da građani znaju u kakvom bezbjednosnom okruženju žive. Ovo je naročito važno kada je u pitanju borba protiv terorizma. Međutim, političke elite na vlasti na nivou BiH u cijelosti su manifestovale nedostatak stvarne političke volje da se zemlja uhvati u koštac sa tom pošasti", istakla je Majkićeva.

Ona je dodala da nijedna informacija Ministarstva bezbjednosti i bezbjednosnih agencija o napadu na Oružane snage BiH nije upućena nadležnom radnom tijelu - Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH, niti parlamentu.

"Predstavnički dom je na prošloj sjednici raspravljao o borbi protiv terorizma na osnovu izvještaja iz medija", podsjetila je Majkićeva, navodeći da parlamentarci u odsustvu ministra bezbjednosti nisu imali kome da postave ključna pitanja i dobiju odgovore o tome šta se namjerava preduzeti u sektoru bezbjednosti kako bi se u budućnosti onemogućili slični teroristički događaji.

Prema njenim riječima, zanimljivo bi bilo čuti mišljenje pripadnika Udarne grupe za borbu protiv terorizma, koji su trebali biti u stalnom zasjedanju i šta se čini u vezi sa implementacijom strategije za borbu protiv terorizma.

"Ovakvim ponašanjem i nečinjenjem BiH je jasno pokazala da su šanse da se suprotstavi naraslom terorizmu i islamskom radikalizmu veoma slabe. Niko nikoga ne poziva na odgovornost. Svi ćute. Pri tom, policijske agencije ne traže novu ili promjenu postojeće zakonske regulative da bi se stvari mijenjale nabolje. Jedino ministar bezbjednosti žali što nema više policijskih, operativnih nadležnosti, iako je jasno da bi ih dobio jedino otimanjem od Republike Srpske", zaključila je Majkićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije