BiH

Male stranke mogu mnogo profitirati

Male stranke mogu  mnogo profitirati
Male stranke mogu mnogo profitirati

BANJALUKA - Ukoliko se ostvare predizborne ankete, po kojima nijedna od dvije najjače stranke u RS - SNSD i SDS - na oktobarskim opštim izborima neće dobiti apsolutnu većinu, postoji mogućnost da se manjim strankama značajno poveća apetit u traženju funkcija.

Da je to realno, pokazuje primjer Srbije, u kojoj je nakon prošlih redovnih izbora SPS Ivice Dačića od SNS-a kao "mlađi partner" zatražio, i vrlo brzo dobio, poziciju premijera.

Iako nijedna stranka u RS zvanično ne želi da govori o tome, uz objašnjenje da je suviše rano za postizborne kalkulacije, nezvanično i poluzvanično ova tema je i te kako na dnevnom redu većine stranačkih sastanaka.

Najizgledniji kandidati u RS za poziciju "najpoželjnije udavače" su DNS, bošnjačka koalicija "Domovina", a možda i Stranka pravedne politike, za koju neki predviđaju da bi mogla iznenaditi sa dobrim rezultatom.

Iako niko u DNS-u ne želi zvanično govoriti o apetitima prema premijerskoj poziciji, nezvanično se sve češće "šuška" o tome, a u nekoliko navrata je i sam Marko Pavić, predsjednik DNS-a, rekao da imaju ambiciju da traže mnogo više nego dosad.

Naime, nedavno je na jednoj pres-konferenciji na polušaljivo pitanje da li će nakon izbora DNS možda biti mali tas na vagi između sadašnje vlasti i opozicije, Pavić, pola u šali, ali pola ozbiljno, izjavio da će biti "potežak" tas, dodavši da očekuju do 12 poslanika u novom sazivu Skupštine.

U koaliciji "Domovina" nisu se izjašnjavali o temi, ali razumno je pretpostaviti da bi mogli tražiti više ministarskih mjesta za ulazak u partnerstvo s većom strankom iz RS, jer ne bi bilo realno pretpostaviti da bi im iko ponudio mjesto premijera. Što se tiče "pravednjaka", još je rano tvrditi koliki će eventualno biti faktor nakon izbora.

Aleksandar Vranješ, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, ističe da prvo treba sačekati septembarska istraživanja javnog mnjenja, posebno radi podataka koliko bi manjih partija moglo preći cenzus za Narodnu skupštinu RS.

On podsjeća da je u koalicionom dogovoru između SNSD-a, DNS-a i SP-a postignuta saglasnost da DNS bira prvi jednu od najviših funkcija u RS, a SP drugi, s obzirom na to da je SNSD kandidovao svoje članove za pozicije člana Predsjedništva BiH i predsjednika RS. Iako niko nije direktno spomenuo poziciju predsjednika Vlade RS, izvjesno je da bi DNS mogao zatražiti tu ili funkciju predsjednika Skupštine.

Sa druge strane, kako navodi Vranješ, treba obratiti pažnju na rast SP-a u posljednjim istraživanjima, koji bi mogao ostvariti solidan rezultat.

Što se tiče opozicije, Vranješ ocjenjuje da je Bosić svojom premijerskom kandidaturom na neki način zatvorio vrata Draganu Čaviću, predsjedniku NDP-a, da eventualno zatraži premijersku poziciju, mada su i tu karte još otvorene.

"Ivanić je tamo kandidovan za člana Predsjedništva, Bosić je rekao da će on uzeti funkciju premijera ako pobijede. To znači da Čavić kao treći partner ostaje bez premijerske funkcije i u slučaju pobjede Saveza za promjene moguće je da on izvrši nekakav pritisak na svoje partnere", ocijenio je Vranješ.

Iako "male" stranke imaju solidan ucjenjivački faktor, prema Vranješevom mišljenju, moglo bi se desiti da SNSD i SDS budu prisiljeni da fomiraju veliku koaliciju, ako njihovi partneri pretjeraju u svojim zahtjevima.

"To se, recimo, desilo u Srbiji, kad su DS i DSS 2008. napravili zajedno vlast iako su imali veliki međusobni animozitet, zato što su male stranke ispostavljale zahtjeve koje ni jedni ni drugi nisu mogli ili htjeli ispuniti", naglasio je Vranješ.

On isključuje mogućnost da bi "Domovina" mogla imati veliki ucjenjivački kapacitet, dijelom zato što će, kako ocjenjuje, osvojiti manji broj glasova, sastavljeni su od više partija, a dijelom zato što, kako smatra, ni SDS ni SNSD ne bi pristali na prevelike ustupke bošnjačkim partijama i radije bi formirali veliku koaliciju.

"Pogotovo bi mi bilo teško da povjerujem da bi im dali funkciju predsjednika Vlade. Mislim da bi radije odlučili da Vladu prave zajedno", naglasio je Vranješ.

Sa druge strane, u FBiH i na nivou države situacija je drugačija od one u RS, s obzirom na to da će se više računa morati povesti o nacionalnoj i entitetskoj zastupljenosti.

Podsjećamo, na nivou BiH prema Ustavu BiH najviše dvije trećine ministara može biti s teritorije FBiH, a zamjenik ministra ne može biti iz istog naroda kao ministar. Osim toga, na nivou BiH je uspostavljen princip nacionalnog pariteta, po kojem predstavnici svaka od tri konstitutivna naroda imenuju troje članova Savjeta ministara, a predsjedavajući rotira između predstavnika tri naroda, zbog čega je na tom nivou moguće formirati samo "matematičku" koaliciju.

U FBiH je nakon krize koja je izazvana izbacivanjem legitimnih predstavnika Hrvata iz Vlade prećutno takođe dogovoren princip podjele ministarskih mjesta između bošnjačkog i hrvatskog naroda. Iz ovih razloga na nivou BiH i na nivou FBiH teško je moguće da "manjinska" stranka "ucjenjuje" najjače stranke pozicijom predsjednika Vlade odnosno predsjedavajućeg Savjeta za ulazak u Vladu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije