BiH

Manje zaduživanja i trošenja

Manje zaduživanja i trošenja
Manje zaduživanja i trošenja

BANJALUKA - Republika Srpska sljedeće godine će se zadužiti za oko 135 miliona KM manje nego što je to bilo ove godine.

Istovremeno, za otplatu dugova izdvojiće oko 41,5 miliona manje nego 2014. godine.

Ovu godinu RS će završiti sa zaduživanjem od 504 miliona KM, a budžetom RS za sljedeću godinu planirano je da dugoročnim i kratkoročnim zaduživanjem bude obezbijeđeno 369,9 miliona KM, što je za oko 27 odsto manje. Predloženim budžetom drastično su srezani i troškovi reprezentacije, a u nekim institucijama čak i ukinuti, kao što je slučaj u Republičkom zavodu za geološka istraživanja i Republičkom zavodu za standardizaciju i meteorologiju. U institucijama uglavnom su manji za oko 50 odsto ili više, kao što je slučaj u MUP-u RS, gdje su ove godine za te namjene potrošili 75.000 KM, a naredne će to biti 35.000 KM. Inače, ukupno za reprezentaciju ove godine potrošeno je 1,2 miliona KM, a 2015. to će biti na nivou od 710.000 KM. Troškovi putovanja i smještaja takođe su smanjeni i to sa gotovo osam miliona KM, koliko je potrošeno u ovoj godini, na "svega" 6.146.700 KM, koliko je planirano da bude potrošeno u godini pred nama.

Za informativne kampanje Vlade RS ove godine potrošeno je 431.000 KM, a sljedeće će to već biti 150.000 KM, a za oko sedam miliona KM smanjeni su i grantovi i to sa 25 na 18 miliona KM, dok su subvencije povećane sa 98,2 miliona KM na 99,8 miliona KM.

Subvencije za podsticaj poljoprivredi ostaće na nivou od 60 miliona KM kao i prošle godine, a i JP "Željeznice RS" će, takođe, i u narednoj godini dobiti 25 miliona KM. Što se tiče subvencija za razvoj prerađivačke industrije, ove godine za te namjene nije izdvojena nijedna marka, dok će sljedeće to biti oko 1,5 miliona KM. Kada su u pitanju grantovi, za razliku od ove godine, za razvoj turizma otići će čak 1,1 milion KM manje, kao i za manifestaciju Male olimpijske igre, za koje je u ovoj godini izdvojeno 275.000, a u sljedećoj će dobiti 8.000 KM. Doznake na ime socijalne zaštite manje su za 8,6 miliona, jer, za razliku od ove godine kada je izdvojeno 10,2 miliona KM za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, sljedeće godine za ove namjene neće biti izdvojena nijedna marka, jer je taj dugogodišnji projekat završen.

Stope

Subvencije za kamatne stope za stambeno zbrinjavanje mladih i mladih bračnih parova biće povećane sa 1,15 miliona KM na 1,5 miliona KM. Fond zdravstvenog osiguranja, kao i ove godine, u sljedećoj godini će za unapređenje uslova rada u zdravstvu takođe dobiti sedam miliona KM, dok će za razliku od ove godine u narednoj dobiti čak 11,5 miliona KM manje i to "svega" 3,5 miliona KM. Za Fond PIO RS izdvajanja u narednoj godini biće veća za pet miliona KM i iznosiće 190 miliona KM. Fond solidarnosti RS prošle godine iz budžeta RS dobio je 18 miliona KM, a ove godine neće dobiti ni marke.

Kada je u pitanju Prijedlog ekonomske politike, koji je danas zajedno sa Prijedlogom budžeta za narednu godinu, upućen u Narodnu skupštinu RS, ona se temelji na oporavku privrede, novom privrednom rastu, reformi javnog sektora, fiskalnoj konsolidaciji, očuvanju socijalne sigurnosti i evropskom putu RS.

Oporavak privrede Vlada RS planira da realizuje sa stimulativnom poreskom politikom i rasterećenjem privrede, kroz sveobuhvatnu analizu poreskog sistema i uspostavljanje registra svih fiskalnih i parafiskalnih davanja. Najavljeno je i donošenje zakona o porezu na dobit, zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza i donošenje jedinstvene stope poreza na nepokretnosti. Reforma javnog sektora predviđa ukidanje pojedinih agencija, uprava i organizacija, reformu zdravstvenog sektora, do koje će se doći detaljnom i sveobuhvatnom analizom, smanjivanjem nemedicinskog kadra, te uvođenjem ovog sistema u trezorski sistem poslovanja.

Fiskalnom konsolidacijom predviđa se smanjenje javne potrošnje, poboljšanje naplate javnih prihoda i efikasniji rad kontrolnih organa, a kroz Zakon o finansijskom upravljanju u javnom sektoru, kreiranjem registra podsticaja i subvencija i novom politikom zaduživanja.

Predviđeno je i smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi, zamrzavanje zapošljavanja i ograničavanja fonda za plate.

Sigurnost

Očuvanje socijalne sigurnosti se ogleda kroz traženje novih modela izvora finansiranja za penzije, podršku za zapošljavanje i samozapošljavanje djece palih boraca i RVI, te nova radna mjesta za invalide.

Predstavnici Privredne komore RS i Unije poslodavaca RS sastali su se danas u Vladi RS sa Zoranom Tegeltijom, ministrom finansija, a povodom ekonomske politike i budžeta RS za narednu godinu, a sa kojeg su učesnici izašli mnogo raspoloženiji nego u nedjelju.

"Dobili smo obećanja da će Vlada RS učiniti sve što je moguće da udovolji našim zahtjevima u pogledu rasterećenja privrede, vezano za fiskalne i parafiskalne namete, što je bio naš osnovni i prioritetan prijedlog", kazao je Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS.

Predrag Zgonjanin, predsjednik Unije poslodavaca RS, je kazao kako je ministar ovoga puta bio mnogo jasniji te kako je dobio uvjeravanje od ministra da će biti rađeno na novom zakonu o radu.

Tegeltija je nakon sastanka kazao kako je postignut visok stepen saglasnosti te da se konsultacije o ova dva dokumenta nastavljaju i dalje.

Budžet RS za narednu godinu predložen je u iznosu od 2.033.000.000 KM sa planiranim domaćim prihodima od 1.588.000.000 i rashodima od 1.538.000.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije