BiH

Marinko Čavara za NEZAVISNE: EU jedini put kojim možemo naprijed

Marinko Čavara za NEZAVISNE: EU jedini put kojim možemo naprijed
Marinko Čavara za NEZAVISNE: EU jedini put kojim možemo naprijed

BANJALUKA - Opozicija još nije zrela i nesmotrenim izjavama ne doprinosi očuvanju ni jačanju ni države ni RS, ističe Marinko Čavara, predsjednik FBiH i dopredsjednik HDZ BiH, nakon reakcija Vlade RS i SDP-a na usvojeni mehanizam koordinacije.

Tvrdi da je prevažno da je BiH predala aplikaciju za članstvo u EU, prevažno da je EU prihvatila aplikaciju i nada se da će u dogledno vrijeme dati BiH i kandidatski status, što će otvoriti prostor za kvalitetne reforme.

NN: Predali smo aplikaciju za članstvo u EU. Šta mislite kada bi ona mogla biti prihvaćena s obzirom na probleme s Mehanizmom koordinacije, zbog kojeg su poslanici SNSD-a najavili inicijativu za smjenu Vijeća ministara BiH?

ČAVARA: Sama inicijativa oporbe mislim da ne može donijeti nikakvu posebnu odluku. S druge strane, mislim da je danas veliki dan za BiH da smo predali aplikaciju za članstvo u EU, u vezi s kojom smo se svi složili da nema alternative i da je EU jedini put BiH kojim se možemo kretati naprijed. Na tom putu prema EU možemo rješavati i mnoge probleme u BiH socio-ekonomske prirode, kao i sve drugo što čini jedan nestabilan demokratski sustav u BiH.

NN: Kako gledate na reakcije Vlade RS? Ističe se da je pričinjena šteta po RS. Opet, SDP kaže da usvojeni Mehanizam koordinacije derogira državu.

ČAVARA: To se sve radi o opoziciji. Mislim da opozicija još nije zrela. Kad se radi o evropskim integracijama, treba da se ugledaju na opoziciju Hrvatske, koja je zdušno podržavala sve poteze vlasti na putu ka evropskim integracijama. Mislim da je to putokaz ponašanja opoziciji u BiH, a ne da i ono malo nade evropskog puta koliko smo uspjeli ostvariti da bi bio vjerodostojan zahtjev za članstvo pokušavaju rušiti svojim nesmotrenim izjavama, jer nisu svjesni koliko štete čine BiH. Prevažno je da smo u odnosu na sve druge zemlje regiona u zaostatku, a sada da smo izjednačeni s Albanijom i s Kosovom da padnemo na još nižu ljestvicu. Na takav način mislim da ne doprinose očuvanju ni jačanju ni države ni RS. Nisam čuo nijednu konkretnu primjedbu na Mehanizam koordinacije. U Mehanizmu koordinacije jasno se govori da svaka razina sukladno svojoj nadležnosti sudjeluje u koordinaciji i da su oni jedino nadležni za donošenje bilo kakvih suglasnosti na bilo kakve odluke koje se rade u njihovoj nadležnosti. Prema tome mislim da svi treba da budemo sretni. Opozicija bi trebalo puno konstruktivnije da djeluje u interesu svih naroda i građana BiH.

NN: Sporan je i sam način usvajanja Mehanizma koordinacije, imajući u vidu da je na neki način sakriven i od parlamentaraca.

ČAVARA: Ne znam kako se krio kad je objavljen u "Službenom glasniku BiH". Ako je to nekome sakrivanje, onda ne znam šta je javno. Obično se žele pobrkati opće konstantne vrijednosti. To je cilj evo ovakve opozicije. Mislim da će, i kod koga nisu razotkriveni, biti brzo razotkriveni da rade protiv interesa svakog građanina.

NN: Jeste li zadovoljni smjerom kojim ide Vlada FBiH? Šta građani u praksi mogu očekivati od realizacije Reformske agende, kakav život?

ČAVARA: Uvjetno sam zadovoljan radom, zbog uvjeta u kojim je radila Vlada i s obzirom na stalne turbulencije koje stvara ovakva opozicija, na način na koji se dogodilo da smo izgubili partnera koji je s nama tvorio parlamentarnu većinu, pa u tom periodu nisu mogli biti donošeni značajniji zakoni. U ovoj godini očekujem da ćemo napraviti puno više poteza, koji će biti sukladni zahtjevima EU, ali prvenstveno u interesu svih naroda i građana i da će osjetiti značaj tih reformi u poboljšanju kvalitete života. Prvenstveno se radi o ekonomsko-socijalnim reformama, da stvorimo uvjete da gospodarstvo može kvalitetnije raditi, da stvorimo povoljan ambijent u kojem će strani i domaći investitori biti motivirani da ulažu, stvore nova radna mjesta.

NN: Koliko ste u kontaktu s građanima? Gdje su najveći problemi u FBiH?

ČAVARA: U kontaktnu sam svakodnevno na razne načine s građanima. I na ulici kad me neko zaustavi stanem, razgovaram. I kroz sve posjete županijama i općinama razgovaramo o problemima s kojim se suočavaju. Svugdje su problemi teško ekonomsko stanje, slaba gospodarska aktivnost, i svi upućuju da se treba ozbiljnije upustiti u borbu protiv kriminala i korupcije. U BiH moramo jačati pravosudni sustav, mjere borbe protiv korupcije.

NN: Ima li problema u saradnji sa SDA?

ČAVARA: Stalno ponavljam, mi smo različite stranke s različitim ciljevima. Jednim velikim dijelom smo dogovorili šta možemo zajedno napraviti kroz funkcioniranje vlasti u FBiH. Naravno da u svemu nemamo iste stavove. Te iste stavove moramo donositi kroz razgovor i sučeljavanje stavova i argumenata. Dosad smo dosta uspješni, vjerujem da ćemo tako nastaviti bez obzira na to što se u određenim situacijama pokaže da mislimo različito. Samo je pitanje kako smatramo da to treba rješavati. Mi u HDZ-u smatramo da to treba rješavati dijalogom unutar partnera, a evo neko smatra da treba prvo javnosti iznijeti, kao što je bio slučaj s raspodjelom javnih prihoda.

NN: Udruženja Srba iz Mostara ističu da ne odlučuju o svojoj sudbini i traže da budu uključena u razgovore SDA i HDZ o Statutu Mostara i Izbornom zakonu.

ČAVARA: U Mostaru o svojoj sudbini ne odlučuju ni Hrvati ni Bošnjaci nego svi zajedno odlučuju o zajedničkoj sudbini. To je ono što se dosad moglo vidjeti kroz Statut Mostara, koji je nametnuo visoki predstavnik s ciljem da onemogući dominaciju bilo kojeg naroda. To je još na snazi. S druge strane, imamo problem svi zajedno da grad Mostar duže vremena nema izbore i da je upitno kada će ih imati. Svako se može osjećati da je manje ili više sudionik određenih procesa, a mislim da u Mostaru, bar što se tiče sudjelovanja bilo kojeg naroda, to nije upitno.

NN: Treba promijeniti Ustav FBiH da bi se rješavao problem nepopunjenosti Doma naroda Parlamenta FBiH. Je li to moguće očekivati u ovom mandatu?

ČAVARA: Vrlo teško. Teško jer je visoki predstavnik nametnuo rješenja u Ustavu kojima je definirao način izbora izaslanika u Dom naroda. U situaciji u kojoj nema 17 izabranih zastupnika Srba u deset kantona jasno dolazimo u problem da Klub Srba već treći put ne može biti popunjen i to je visoki predstavnik opet svojom odlukom rekao da u tom sastavu Dom naroda može valjano odlučivati. Mislim da su rješenja kroz Ustav. Treba poticati razgovore, ali teško je jer u Domu naroda većinu ima opozicija i oni su prepreka da bilo kakve promjene Ustava možemo donijeti.

NN: Interresorna radna grupa za izmjenu Izbornog zakona nije napravila značajnije pomake. Šta je s rješenjima za Mostar i provedbom presude u slučaju "Sejdić i Finci"?

ČAVARA: Za presudu "Sejdić i Finci" prvenstveno je potreban dogovor vodećih političkih snaga, koje predstavljaju većinu naroda i građana, tako da Interresorna skupina bez tog dogovora ne može posebno ništa donijeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije