BiH

Marko Pavić: Prijedor primamljiv za strane investitore

Marko Pavić: Prijedor primamljiv za strane investitore
Marko Pavić: Prijedor primamljiv za strane investitore

Marko Pavić, kandidat DNS-a za gradonačlenika Prijedora i aktuelni prvi čovjek ove lokalne zajednice, kaže da je program DNS-a zasnovan na realnim osnovama te da na prvom mjestu ima ekonomiju i zapošljavanje.

"Prijedor ima 11 stranih firmi, a veći broj njih je otvoren u ovo vrijeme. Sve one rade pozitivno i svaka i dalje povećava broj zaposlenih", kaže Pavić.

NN: Ukoliko dobijete povjerenje građana, koji će biti prioriteti Vašeg rada?

PAVIĆ: Neizbježno je da prioritet u radu u naredne četiri godine bude ekonomija i zapošljavanje. U Prijedoru je, zahvaljujući vlasti koja je sada na čelu ove lokalne zajednice, stvorena povoljna klima za rad privrednika i tvrdim da je Prijedor postao primamljiv za strane investitore. Prijedor je i prije rata bio industrijski grad i imao obučenu radnu snagu, kvalifikovanu za izgradnju, rekonstrukcije i složene poslove investiranja, što je i sada resurs. Imamo priznanje EU da smo proevropski grad, među prvima u BiH imamo priznanje OEBS-a za dobro upravljanje ljudskim resursima i finansijama, dobili smo priznanje Savjeta Evrope za dobre međunacionalne odnose. NN: Na čelu opštine ste već dva mandata. Koliko je Prijedor napredovao u posljednjih osam godina?

PAVIĆ: Prije osam godina obećao sam da Prijedor nakon četiri, pa i kasnije i osam godina neće izgledati kao ranije i obećanje sam održao. Koliko je Prijedor napredovao i kako on sada izgleda, jasno je i njegovim građanima i gostima. Kada sam došao na mjesto načelnika, nismo imali grijanja, vode, uređenih ulaza u grad i ulica, a grad je ličio na kasabu, u njega se ulazilo kao u tunel, nije bilo asfalta ni u gradu ni u selu. U protekla dva mandata uredili smo glavnu ulicu, napravili preko 220 kilometara asfaltnih puteva u ruralnom dijelu opštine, što je više nego 60 godina unazad. Pored toga, obnovili smo društvene domove i izgradili i uredili mnoge sportske terene.

NN: Ukoliko budete izabrani, šta planirate uraditi po pitanju nezaposlenosti?

PAVIĆ: Program DNS-a zasnovan je na realnim osnovima i na prvom mjestu ima ekonomiju i zapošljavanje. Mi se zalažemo za regionalizaciju i da Prijedor treba da postane regionalni centar koji bi se ekonomski uvezao sa sličnim regijama širom svijeta. Prijedor ima 11 stranih firmi, a veći broj njih je otvoren u ovo vrijeme. Sve one rade pozitivno i svaka i dalje povećava broj zaposlenih. Lokalna vlast je podsticajnim sredstvima podržala brojne projekte i poslovne ideje pojedinaca, privrednih subjekata i preduzetnika.

NN: Kada je infrastruktura u pitanju, šta je ono što najviše nedostaje Prijedoru i na čemu ćete najviše raditi?

PAVIĆ: Proteklih godina akcenat je bio na rješavanju najvažnijeg problema stanovnika ovog grada, a to je vodosnabdijevanje. Krajem prošle godine završena je prva faza jednog od najznačajnijih projekata, a to je vodosnabdijevanje, koji je vrijedan ukupno 40 miliona KM. Drugi projekat je "Crno vrelo", koji se realizuje zajedno sa Banjalukom i trebalo bi da bude završen u ovoj godini, a treći, koji će se oslanjati na Tomašička jezera, trebalo bi da započne jer je projekat trenutno na reviziji kod Svjetske banke. Asfaltirali smo puteve, nastavljamo rekonstrukciju vodotoka Miloševice i Gomjenice, čime ćemo ih što se tiče plavljenja Prijedora isključiti sa spiska rizičnih rijeka.

NN: Kakva je saradnja sa republičkim vlastima i koliko je ta saradnja potrebna za razvoj jedne lokalne zajednice?

PAVIĆ: DNS vodi računa o ravnomjernom razvoju opštine i istovremeno znamo da nismo pusto ostrvo, nego sarađujemo i sa susjednim opštinama i sa Vladom RS i sa Savjetom ministara BiH i međunarodnim faktorom. Niko nema pravo da svojata Vladu, ona je naša i ona mora učestvovati u razvojnim planovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije