BiH

Matić: Svjedočiću dok sam živa o Orićevim zločinima

Matić: Svjedočiću dok sam živa o Orićevim zločinima
Matić: Svjedočiću dok sam živa o Orićevim zločinima

BEOGRAD - Slavka Matić iz bratunačkog sela Bjelovac, svjedok u procesu protiv Nasera Orića, izjavila je da će dok je živa svjedočiti o zločinu koji su u njenom kraju 14. decembra 1992. počinili Orićevi vojnici, ubivši tokom napada i njene dvije kćeri i muža.

"Nisu samo moju kuću u vječno crnilo zavili. Nema kuće u Bjelovcu da nije bilo žrtava", rekla je za "Večernje novosti" Matićeva, koja je i svjedok odbrane na suđenju generalu Ratku Mladiću.

Ona kaže da danas, umjesto sa ukućanima, priča sa fotografijama.

"Stalno mi je pred očima to što sam zatekla. Snježana je, jasno mi je, pogođena kad i Gordana na vratima kuće. Pa se vukla do kupatila. Tu su je stigli i pucali joj u glavu. Zašto, pitam se", priča Matićeva i dodaje da je suprug Radivoj ubijen pod jabukom.

Snježana Matić je imala 26 godina kada je ubijena. Završila je višu medicinsku školu i dobila posao u Banji Guber. Njena sestra Gordana završila je srednju građevinsku školu.

Matićeva kaže da je pred Haškim tribunalom govorila i kao majka i kao čovjek koji ima još malo nade da će neko nekada odgovarati za njenu mrtvu djecu i muža.

"Nisam od onih koji kažu: sve je to Slavka bez veze... svjedočenje, dokazivanje, bez veze. Ja još vjerujem, makar i poslije mene da će neko ovu našu nepravdu do neba da ispravi. Zato sam išla da svjedočim. Zato nemam strah da o svemu javno govorim. I kažem vam - svjedočiću dok sam živa. A možda sam zbog toga i živa", poručila je Matićeva.

Ratni komandant Srebrenice Naser Orić uhapšen je 10. juna u švajcarskom gradu Bernu po potjernici koju je za njim raspisala Srbija 2014. godine, koja ga tereti za ratni zločin.

Orića, bivšeg komandanta 28. Divizije Armije RBiH, Haški tribunal je 2008. godine oslobodio krivice za zločin počinjen u Srebrenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije