BiH

Međureligijsko vijeće osudilo skrnavljenje pravoslavnih spomenika

MOSTAR - Predstavnici Međureligijskog vijeća u BiH osudili su skrnavljenje spomenika na pravoslavnom groblju u Bjelušinama u Mostaru prilikom današnje posjete ovoj lokaciji.

Paroh Druge mostarske parohije Branimir Borovčanin rekao je da je prilikom posljednjeg incidenta 28. marta oštećeno 16 grobnica i izrazio nadu da ova nemila događanja neće biti nastavljena.

Stručni savjetnik u Međureligijskom vijeću u BiH Olja Jovanović navela je da je za godinu i po dana, koliko se prati situacija na terenu i skrnavljenje crkava i vjerskih zajednica, počinjeno 65 nedjela.

"Ovo je, u stvari, naš apel i pokušaj da se preventivno djeluje na građansko društvo u BiH da se ovakve stvari ne dešavaju, pogotovo kada su u pitanju groblja", rekla je Jovanovićeva.

Sekretar Muftijstva mostarskog Nazif Garib istakao je da je skrnavljenje nadgrobnih spomenika neprihvatljivo, bez obzira o kojoj je vjeri i naciji riječ.

Međureligijsko vijeće u BiH provodi projekat pod nazivom "Monitoring napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za vjerske zajednice i crkve u BiH" u okviru kojeg je realizovana i ova posjeta.

Na pravoslavnom groblju Bjelušine u Mostaru u noći između 27. i 28. marta oskrnavljeno je 16 grobnica. Sa grobova je odneseno više od 70 metalnih ukrasnih alki i poluga, a jedan spomenik je razbijen i prevrnut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije