BiH

Medvedev traži podršku za Južni tok

Medvedev traži podršku za Južni tok
Medvedev traži podršku za Južni tok

SARAJEVO - Aleksandar Medvedev, zamjenik predsjednika Uprave ruske kompanije "Gazprom" Aleksandar Medvedev zatražio je juče od članova Predsjedništva BiH da podrže realizaciju jednog od strateški najvažnijih regionalnih projekata - izgradnju plinovoda "Južni tok", čiji bi jedan krak trebalo da ide kroz BiH.

"Članovi Predsjedništva BiH iskazali su uvjerenje da je 'Južni tok' energetski projekt od velikog ekonomskog značaja i ocijenili da realizacija tog projekta treba da bude u potpunosti usklađena s europskim zakonodavstvom na području energetike, kao i s obvezama proisteklim iz Ugovora o uspostavi energetske zajednice, čija je BiH potpisnica", saopštili su iz Predsjedništva i naglasili da su Medvedeva primili predsjedavajući Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, dok je u ime člana Predsjedništva BiH iz RS sastanku prisustvovao šef Kabineta Marko Vidaković.

Tokom sastanka s članovima Predsjedništva Medvedev je napomenuo da je kompanija "Gazprom" prisutna u cijeloj BiH, odnosno u oba njena entiteta. Naglasio je da imaju ozbiljne planove za dalja ulaganja, a tokom sastanka razgovarano je i o dugu BiH za iskorišteni plin prema ovoj ruskoj kompaniji.

Sa delegacijom "Gazproma" juče je u Sarajevu na odvojenom sastanku razgovarao i Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

I na ovom sastanku razgovarano je o energetskim projektima na području BiH.

"Tijekom susreta razmatrana je problematika dugovanja i potraživanja u vezi s isporukom plina, kao i u vezi s klirinškim potraživanjima", navedeno je u saopštenju za javnost Vijeća ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije