BiH

Mehanizam koordinacije postaje ključno pitanje

Mehanizam koordinacije postaje ključno pitanje
Mehanizam koordinacije postaje ključno pitanje

BRISEL, LUKSEMBURG - Vijeće ministara vanjskih poslova država članica EU (FAC) na sjednici u Luksemburgu 14. aprila raspravljaće i o situaciji u BiH, a jedan od zaključaka trebalo bi da bude potenciranje potrebe za hitnim dogovorom o mehanizmu koordinacije.

Kako saznaju "Nezavisne", ne očekuju se najave bilo kakvih represivnih mjera prema BiH i njenim liderima, a šefovi diplomatija država članica EU još će jednom pozvati na neophodnost provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci".

Naša saznanja potvrdio je i Igor Davidović, ambasador u Misiji BiH u Briselu, koji naglašava da je u ovom trenutku teško prognozirati kako će konačni zaključak izgledati.

"Izvjesno je da će u zaključku još jednom biti potencirana potreba provođenja presude 'Sejdić i Finci', ali i hitnog usvajanja mehanizma koordinacije, jer bez dogovora o koordinaciji svi drugi dogovori o distribuciji pretpristupnih fondova jednostavno nisu mogući", kaže Davidović.

On ističe da se formalne i neformalne rasprave još vode, ali da bi bilo realno očekivati kako će se ministri vanjskih poslova baviti i "onim što se u posljednje vrijeme neformalno opisuje kao novi evropski pristup BiH".

"Rasprave o procesu EU integracija BiH vidim u kontekstu revitalizacije i ponovnog otpočinjanja tehničkih procesa tamo gdje je to moguće, bez uslovljavanja", navodi Davidović.

Prema nepotvrđenim informacijama, Vijeće ministara vanjskih poslova u jednom od zaključaka ipak bi moglo potencirati odgovornost bh. zvaničnika za zastoj reformi i evropskog puta BiH, ali se ne očekuju bilo kakve odluke ili najave sankcionog karaktera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije