BiH

Mektić: Nema pregovora sa paradžematima, niti klanjanja na parkingu

Mektić: Nema pregovora sa paradžematima, niti klanjanja na parkingu
Mektić: Nema pregovora sa paradžematima, niti klanjanja na parkingu

SARAJEVO – Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, rekao je danas da neće pregovarati sa predstavnicima paradžemata i ako im budu zatvoreni njihovi "džemati".

Predstavnici paradžemati najavili su ukoliko im zatvore "džemati" da će klanjati na parkingu.

" Neće oni klanjati na parkingu jer je to javno mjesto i po Zakonu prostor koji služi za parkiranje vozila", odgovorio je Mektić predstavnicima paradžemata.

Komentarišući najave pripadnika selefijskog pokreta koji su poručili da ukoliko im se zabrani obavljanje njihovih vjerskih potreba u paradžematima da će to obavljati na parkinzima i koji su tražili da im se dostave dokazi kako predstavljaju opasnost po bezbjednost u  BiH, Mektić je rekao da selefije nisu partneri zvaničnim institucijama u BiH.

"Mi bi bili neozbiljni da se na te zahtjeve osvrćemo. Ko su oni da mi njima dostavljamo dokaze protiv njih. Pa valjda oni treba da dostave dokaze da nisu ekstremni i da ne proizvode ovdje nasilni ekstremizam. Ako mi dođemo u situaciju da dokazujemo njihov ekstremizam i da su problematični sa stanovišta bezbjednosti, onda će se to dokazivati na nadležnim institucijama", rekao je Mektić.

Pojasnio je da policija dostavlja izvještaj Tužilaštvu, a Tužilaštvo Sudu i da dalje ide dokazni postupak.

"To što oni žele i šta pokušavaju da ovdje budu, da se nametnu kao partneri, da država sa njima pregovara, to ne dolazi u obzir. Čuo sam njihovu izjavu da ukoliko ne mognu u džamijama da će obavljati svoje vjerske obrede na parkinzima, ne može ni na parkingu. Nije parking mjesto za molitve, nego javna površina namijenjena za saobraćaj i vozila", poručio je Mektić.

On je dodao da ne mogu oni uzurpirati jednu takvu površin, te da će sutra  tražiti da uzurpiraju nešto drugo.

"Ne može. U ovoj državi moraju da shvate da postoji zakon o slobodi vjere i tu je rečeno gdje se religijske potrebe mogu ispoljavati. Ne mogu to raditi gdje oni hoće. Parking nije njihov", rekao je Mektić dodajući da je zakonom definisana namjena parkinga.

Mektić boravio u Njujorku na samitu šefova policija zemalja članica UN

Mektić je danas održao konferenciju za novinare nakon povratka sa samita šefova policija zemalja članica UN održanog u Njujorku govorio o rezultatima ovog sastanka.

"Od 13 mirovnih  misija koliko Ujedinjene nacije imaju u svijetu, BiH u tri misije ima policijske službenike, a riječ je o Kipru, Sudanu i Liberiji", istakao je Mektić.

Mektić je rekao da  je delegacija BiH pregovarala o odlasku bh. policijskih  službenika u još dvije mirovne misije u  Kongu i Darfuru.

Kazao je da je BiH dobila certifikat  da može da obučava  i policajce iz drugih zemalja za mirovne misije UN-a u svijetu, te  da očekuje dolazak eksperata UN-a kako bi razgovarali o mogućnosti da BiH oformi kontigent od 100 policijskih službenika koji bi dobili svoju mirovnu misiju negdje u svijetu i kako bi se tom kontigentu mogli priključiti i policajci  iz drugih zemalja, naglasivši posebno zaitneresovanost da to budu policajci iz regiona.

„Očekujemo razgovore sa  predstavnicima UN-a o ovome i nadam se kako će se to i desiti. To će mnogo da košta, potrebno je dobro logistički opremiti ovaj kontigent,  dodatno obučiti, i stvoriti uslove za centar u kojem će se obučavati“, rekao je Mektić.

Dodao je da bi se obuka ovog kontigenta i logistika, sva oprema koja mnogo košta finansirala iz donacija.

Ističe da u tri mirovne misije  u svijetu trenutno boravi 33 policijska službenika, te da BiH ne finansira njihov boravak tamo, već da su on tamo na trošku UN-a.

„To nas ništa ne košta, a u BiH  je u proteklih 15 godina, od kad naši policijski službenici borave tamo, na neki način ušlo pet miliona dolara“, kazao je Mektić.

Govoreći o izvještaju Stejt Dipartmenta, Mektić je rekao da je u tom izvještaju prepoznat doprinos BiH u borbi protiv terorizma, te najavio da će Vijeće ministara BiH rješiti pitanje preklapanja nadležnosti policijskih tijela u BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije