BiH

Mektić iz Pariza za Nezavisne: Vijesti Ummeta locirane su u Džordžiji u SAD

Mektić iz Pariza za Nezavisne: Vijesti Ummeta locirane su u Džordžiji u SAD
Mektić iz Pariza za Nezavisne: Vijesti Ummeta locirane su u Džordžiji u SAD

PARIZ – Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske danas su nam prezentovali način na koji se bore protiv terorizma, posebno kada je u pitanju vanredna situacija, kao što je ova u kojoj se sada Pariz nalazi I razgovarali o zakonskom okviru za borbu protiv terorizma.

Rekao je to portal  “Nezavisnih” ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić nakon sastanka u  Parizu predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske.

Upitan da li je bilo riječi o nedavnom zahtjevu Interpola za provjeru nekih lica  vezanih sa terorističkim grupama,  Mektić je rekao da je to uobičajeni način rada, tehničke pomoći putem i preko Interpola I da se ne tiče BiH direktno.

On je istakao da za sada ne postoje saznanja da je neko iz BiH doveden u vezu sa terorističkim napadom u Parizu I da nema ništa što bi se direktno ticalo BiH.

Mektić je rekao da je prijetnja građanima BiH koju je juče objavio islamistički blog Vijesti Ummeta direktna prijetnja bezbjednosnim agencijama BiH.

„Danas smo ustanovili da se radi o portalu smještenom na prostoru SAD. Sada slijedi saradnja sa institucijama SAD kako bi se identifikovalo gdje i na kom mjestu se nalazi taj portal.  Prije nekoliko dana za sličan portal smo ustanovili da je  sjedište na prostoru Švajcarske, a prema informacijama sa kojima raspolažemo portal Vijesti Ummeta lociran je na prostoru Džordžije u SAD“, naglasio je Mektić.

Dodao je da je danas za predstavnicima francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova razgovarao i o toj temi, kako locirati islamističke portale,  kako ih locirati, ukinuti i zabraniti njihov rad.

Mektić će u Parizu boraviti dva dana, a trebalo bi da se sastanke I sa ministrom unutrašnjih poslova Francuske i glavnim tužiocem Pariza.

Omogućiti blokadu VEB stranica koje podstrekavaju na terorizam

SARAJEVO - Ministarstvo bezbjednosti BiH radi na tome da se omogući blokada, na teritoriji BiH, veb stranica koje podstrekavaju na mržnju, radikalizam i nasilničko ponašanje, kao i na terorizam, rekao je Srni portparol Ministarstva bezbjednosti BiH Admir Malagić. On je istakao da je Strategijom za prevenciju i borbu protiv terorizma kao jedna od mjera predviđeno i pravljenje "crne liste" takvih veb stranica.

Malagić je na pitanje o pisanjima veb portala "Vijesti umeta" i sličnim sajtovima kojima se pruža podrška terorističkim aktivnostima "Islamske države", istakao da je Ministarstvo bezbjednosti BiH prepoznalo problem sa takvim stranicama koje podstrekavaju mržnju, govor mržnje, radikalizam i nasilničko ponašanje, kao i na terorizam.

"Izazov je što se adiministratori spornih veb stranica, a i domeni, vrlo često nalaze van BiH", rekao je on.

Malagić je pojasno da je zbog toga Strategijom predviđeno da se u saradnji sa Regulatornom agencijom za komunikacije BiH razviju posebne procedure uspostavljanja internih ili drugih kontrolora za nadzor nad sadržajem kritičnih i veb stranica koje podstrekavaju na terorizam i radikalizam, kao i sankcije za provajdere koji ne poštuju uputstva ovih kontrolora.

"To bi u suštini značilo blokadu tih stranica i sadržaja na teritoriji BiH. I upravo se radi na tome", dodao je Malagić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije