BiH

Mihajilica: Za Deklaraciju potreban konsenzus

Mihajilica: Za Deklaraciju potreban konsenzus
Mihajilica: Za Deklaraciju potreban konsenzus

BANJALUKA - Predsjednik Srpske radikalne stranke Republike Srpske Milanko Mihajilica izjavio je danas u Banjaluci da je za Deklaraciju o slobodnoj i samostalnoj budućnosti Republike Srpske, koja je usvojena na 5. Saboru SNSD-a, potreban unutrašnji konsenzus političkih faktora u Srpskoj.

Mihajilica je rekao novinarima da za je takvu vrstu inicijativa važna i međunarodna podrška.

"Nije riječ o tome da li je neko za slobodnu i nezavisnu Republiku Srpsku. Uvjeren sam da je to mišljenje većine građana Republike Srpske kada biste ih pitali, ali drugo je pitanje da li je to u ovom trenutku provodivo i kakve posljedice može proizvesti", istakao je Mihajilica.

On smatra da je Dejtonski mirovni sporazum Srpskoj dao određenu vrstu samostalnosti i autonomije koju Srpska treba "na pametan način da koristi i ne otvara pandorinu kutiju". 

Komentarišući najave da će Savez sindikat Republike Srpske 1. maja, na Međunarodni dan rada, organizovati proteste u Banjaluci, Mihajilica je ocijenio da odavno postoji potreba da se određena vrsta nezadovoljstva postojećom situacijom u Srpskoj iskaže. 

On je naglasio da i opozicija treba da podrži takvu vrstu okupljanja, ali da zahtjevi moraju imati širi karakter nego što pojedine nevladine organizacije imaju. 

Upitan da li bi se odrekao "bijelog hljeba" nakon isteka mandata, Mihajilica je rekao da je spreman da se odrekne te privilegije, te da to pitanje treba riješiti konsenzusom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije