BiH

Mile Kuzmanović: Azra Bašić mi je gotovo smrskala glavu

Mile Kuzmanović: Azra Bašić mi je gotovo smrskala glavu
Mile Kuzmanović: Azra Bašić mi je gotovo smrskala glavu

DERVENTA - Bivši logoraš iz Dervente Mile Kuzmanović ispričao je da ga je Azra Bašić, dok je bio zarobljen, tukla do iznemoglosti, zbog čega je iz logora izašao kao gotovo stoodstotni invalid.

"Znala me je tući do iznemoglosti. Gubio sam svijest. Skidala me do gola, a potom nogom udarala po polnom organu. Često je znala govoriti kako će mi odsjeći polni organ. Polomila mi je šest rebara, glavu gotovo smrskala. Iz logora sam izašao kao gotovo stopostotni invalid", priča Kuzmanović povodom saznanja da je Bašićeva uhapšena u Americi zbog mučenja i ubijanja Srba u logorima u Derventi.

Kuzmanović, koji je bio zatočen u logoru u bivšem Domu JNA u Derventi, kaže da je Bašićeva Blagoju Ðurašu, nakon što su se nad njim iživljavali ostali čuvari logora, naočigled ostalih logoraša zabola vojnički nož u vrat.

"Krv je šikljala na sve strane, a nas je tjerala da ližemo tu krv. Potom su hrvatski vojnici predvođeni Azrom igrali oko Ðuraševog mrtvog tijela", prisjeća se Kuzmanović i dodaje da su srpski logoraši u Domu JNA bili izloženi strašnim torturama, koje mnogi nisu izdržali.

Kuzmanović (53) je u logor u bivšem Domu JNA u Derventi doveden na Vaskrs 1992. godine nakon što su pripadnici Hrvatske vojske i paravojnih jedinica iz Dervente okupirali prigradsko derventsko naselje Čardak u kojem su većinom živjeli Srbi.

"Taj dan u logor u bivšem Domu JNA dovedeno je kompletno srpsko stanovništvo ovog naselja. Nisu pošteđena ni djeca ni žene. Odmah su počela maltretiranja, prebijanja, ubistva", prisjeća se Kuzmanović.

On je istakao da se u tome posebno isticala žena po imenu Azra, koja je nosila uniformi Zengi.

"Bila je nižeg rasta, bucmasta. Ne mogu opisati kakve je sve metode primjenjivala samo da bi nama logorašima bilo što teže", navodi Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, srpske zarobljenike tukao je ko god je stigao po naređenju Bašićeve, a zatvorenici su plakali i molili da ih pobiju kako bi se spasili muka.

"U jednoj prostoriji od 30-ak kvadrata bilo nas je više od šezdeset. Prostorija je bila bez svjetlosti, vlažna, puna vode. Onako isprebijanim davali su nam da jedemo so, a onda smo po dva-tri dana bili bez vode", ispričao je Kuzmanović.

On je rekao kako je čuo da je Bašićeva došla iz Rijeke zajedno sa pripadnicima riječke zloglasne jedinice, koja je u Derventi počinila stravične zločine nad Srbima. Kaže i da je njen suprug, nekadašnji berberin iz Dervente Nedžad Bašić, takođe činio zločine.

Predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika iz Dervente Drago Knežević istakao je da su za vrijeme rata u Derventi postojala četiri logora u kojima su držani Srbi. Više od 400 derventskih Srba prošlo je kroz ove kazamate, a nad njima su vršena zlostavljanja, silovanja, batinanja... Logoraši su ubijani na očigled ostalih.

Bašićeva (51) je uhapšena u utorak, 15. marta, u gradu Stentonu u američkoj državi Kentaki zbog optužbi da je mučila i ubijala Srbe u logorima u Derventi.

Vezana vijest:

U SAD uhapšena Azra Bašić zbog ratnog zločina nad Srbima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije