BiH

U SAD uhapšena Azra Bašić zbog ratnog zločina nad Srbima

U SAD uhapšena Azra Bašić zbog ratnog zločina nad Srbima
U SAD uhapšena Azra Bašić zbog ratnog zločina nad Srbima

LEKSINGTON, DOBOJ, DERVENTA - Američke vlasti uhapsile su u državi Kentaki Azru Bašić (51), pripadnicu brigade Hrvatske vojske, optuženu za mučenje i ubistva Srba u logorima u Derventi od aprila do juna 1992. godine.

Zvaničnik američke policije Loren Karl potvrdio je da je Bašićeva uhapšena u utorak u gradu Stenton.

U dokumentima predatim Okružnom sudu u Leksingtonu navedeni su zastrašujući detalji o mučenju i ubistvu koje je Bašićeva počinila. Ništa manje nisu stravične ni izjave logoraša s kojim smo juče razgovarali. U ispovijesti za "Nezavisne" Mile Kuzmanović (53) iz Dervente, bivši logoraš, priča da nikada neće zaboraviti ono što je preživio.

"U logoru sam gledao klanje, vađenje zuba. Ubili su i trudnicu. Nas 28 stajalo je u redu, a ona nas je udarala. Htjela je meni da odsječe polni organ, a ja sam je molio da to ne učini. Zatim me je udarila u stomak, te sam pao", ispričao je Kuzmanović jedan od svojih paklenih doživljaja.

Gledao je, ističe, kako Bašićeva kolje jednog logoraša, koji je prethodno pretučen.

"Blagoje Đuraš je tražio da prestane maltretiranje, ali su njih četvorica prišla i udarala ga, bacala o asfalt. Tada je i Bašićeva prišla i zabila mu nož u vrat. To je sve učinila pred mojim očima", prisjeća se Kuzmanović.

Svjedoči da je logorašima za doručak davana so, a za ručak ljute paprike. Nakon svega, Kuzmanović je sada 90-odstotni invalid, te ga i dan-danas prate brojne posljedice mučenja, poput nesanice. U logoru su mu počupani nokti s obje noge, deformisan mu je nos, te oštećeno jedno uho. Stoga, odazvaće se, kaže, pravosudnim institucijama ukoliko zatraže njegovo svjedočenje protiv Bašićeve.

Zatvorenici svjedoče da su morali da puze po podu na kojem je bilo staklo od razbijenih boca. U sudskim dokumentima navode se izjave Radojice Garića i Dragana Kovačevića, koji su ispričali da ih je Bašićeva vukla za kosu i tjerala da iz rane na vratu zaklanog logoraša piju krv.

Sreten Jovanović je svjedočio da je primoravan da pije benzin, te da mu je lice i ruke zapalila Bašićeva. Momir Lazić navodi da je ona usijecala krstove na čela i leđa brojnim zatvorenicima.

Pravosudne institucije BiH su za Bašićevom objavile međunarodnu potjernicu 2006. godine.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, kazao je da je predmet "Bašić" Tužilaštvu dostavljen 2005. godine, nakon čega je proslijeđen Okružnom tužilaštvu Doboj.

U Okružnom tužilaštvu Doboj potvrdili su da vode istragu protiv Bašićeve.

"S obzirom na to da Tužilaštvo još nije zvanično obaviješteno o eventualnom hapšenju osumnjičene, više podataka za sada ne možemo dati", navode u Okružnom tužilaštvu Doboj.

Pozdravljajući hapšenje Bašićeve, Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS, istakao je da je došlo vrijeme da SAD i međunarodna zajednica shvate da u sukobima na području bivše Jugoslavije, a pogotovo BiH, nisu stradali samo Bošnjaci i Hrvati, nego i Srbi.

"Za nas je jako važno da je ona uhapšena, što dokazuje je pravda spora, ali da istina mora doći na vidjelo", naglasio je Dukić, dodajući da očekuje da budu procesuirani i ostali osumnjičeni za zločine nad Srbima koji se nalaze u svijetu.

"Mućke" s imenima

Azra Bašić je rođena 1959. u Rijeci kao Azra Alešević, a 1994. godine u BiH se udala za Nedžada Bašića.

Koristila je i djevojačko i vjenčano prezime, kao i imena Azra Kovačević i Izabela Bašić, navode američki mediji.

U jednom periodu živjela je u Ročesteru u Njujorku sa suprugom. U sudskim dokumentima navodi se da je stanovala u oblasti Leksington do 2006. godine i da je živjela na drugoj adresi u Stentonu. Kasnije se preselila na sadašnju adresu u Stentonu.

Istraga

Okružno tužilaštvo u Doboju vodi istragu protiv Azre Bašić zbog sumnje da je kao komandir 108. Riječke brigade Hrvatske vojske počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opštine Dervente od aprila do jula 1992. godine, potvrđeno je u ovoj pravosudnoj instituciji.

Iz dobojskog Tužilaštva navode da je za Bašićevom bila raspisana međunarodna potjernica, jer nije bila dostupna domaćim pravosudnim organima.

"S obzirom da Tužilaštvo još nije zvanično obaviješteno o eventualnom hapšenju osumnjičene, više podataka o predmetnom slučaju za sada ne možemo dati", navode u Okružnom tužilaštvu Doboj.

Vezane vijesti:

Mile Kuzmanović: Azra Bašić mi je gotovo smrskala glavu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije