BiH

Milijarda evra za region

Milijarda evra za region
Milijarda evra za region

PRIŠTINA, SARAJEVO - Johanes Han, evropski komesar za politiku susjedstva i proširenje, potvrdio je danas u Prištini na konferenciji o zapadnom Balkanu da će Evropska unija izdvojiti čak milijardu eura za unapređenje infrastrukture u zemljama regije, od čega će dobar dio ovog finansijskog kolača biti namijenjen i za BiH.

"Projekti u infrastrukturi, transportu i energetici su ključni za ekonomski razvoj, privlačenje novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta. U Briselu ćemo 21. aprila ugostiti premijere zemalja regiona kako bismo dobili saglasnost na tom nivou. Već u 2015. godini bit će dostupno sto miliona eura iz IPA fondova, kao grant investicija", izjavio je Han.

U ovom trenutku, međutim, nije poznato na koliko sredstava BiH može da računa, odnosno, da li već postoje određeni infrastrukturni planovi i spremnost za proces ekonomskog povezivanja, koje je predstavljeno kao prioritet za ovu vrstu finansijske pomoći.

Nevenka Savić, direktorica Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH, za  "Nezavisne" podsjeća da je Evropska komisija ranije predstavila princip povezivanja (conectivity) kao ključni cilj za postizanje ekonomskog rasta i dalju integraciju regiona u zajednički ekonomski prostor EU.

"Regionalno povezivanje je kao prioritet predstavljeno u okviru Berlinske inicijative u avgustu 2014. Na ovom tragu, usvojena je zajednička izjava ministara inostranih poslova i ministara ekonomija država zapadnog Balkana u oktobru 2014. u Beogradu, kojom je data podrška Berlinskom procesu i principima povezivanja. Države regiona iskazale su opredjeljenje da će sarađivati na realizaciji ključnih prioritetnih infrastrukturnih projekata, koji bi trebalo da osiguraju regionalno povezivanje u sektorima transporta, energije i telekomunikacija unutar regiona, kao i sa državama EU", ističe Savićeva.

Ona obrazlaže da je ideja da se milijarda eura stavi na raspolaganje za infrastrukturne investicije putem Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF), nacionalnih IPA programa i Programa EU za transportne mreže (Connecting Europe Facility - CEF).

"To bi moglo privući desetostruko veću vrijednost javnih i privatnih investicija. Sastanak u Prištini je slijed započete inicijative, na kojem, shodno tematici, u ime BiH učestvuju predstavnici Ministarstva inostranih poslova i Ministarstva komunikacija i transporta BiH", kazala je Savićeva, navodeći da je prijedlog EK još u pripremnoj fazi te da ne raspolaže informacijama koliko je sredstava predviđeno za BiH.

Iz Delegacije EU u BiH do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nismo dobili odgovore na pitanja koliko je ukupno sredstava namijenjeno za BiH, a koliko samo u ovoj godini, s obzirom na to da su i oni čekali dodatne informacije iz Brisela.

Odgovore na slična pitanja nismo dobili ni iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH, čiji su predstavnici trebali da prisustvuju današnjoj konferenciji u Prištini.

Han: Predstavljanje projekata u avgustu

Komesar Han danas je najavio da će u avgustu u Beču biti zvanično predstavljeni prioritetni projekti za infrastrukturni razvoj zapadnog Balkana i unapređenje transporta.

"Projekti su najbolja garancija za povezivanje ljudi na Balkanu i njihovo pomirenje. Evropski fondovi su ograničeni i svaki će euro morati pametno da se troši", rekao je Han, istakavši potrebu da se usvoji zajednička transportna politika za zemlje zapadnog Balkana. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije