BiH

Milišić: U BiH ne smije da stane život

Milišić: U BiH ne smije da stane život
Milišić: U BiH ne smije da stane život

BANJALUKA - Predsjednik Asocijacije udruženja raseljenih, povratnika i izbjeglica u Republici Srpskoj Vojislav Milišić izrazio je zabrinutost da nadležne institucije u BiH tokom ove godine neće otkloniti zastoj u realizaciji Regionalnog stambenog programa u BiH.

"Asocijacija je ranije upozoravala nadležne institucije da zbog opštih izbora u BiH ne smije da stane život i realizacija Regionalnog stambenog programa u BiH", rekao je Milišić Srni.

On je upozorio da BiH kasni dvije godine sa realizacijom Regionalnog stmbenog programa, čiji je rok četiri godine.

"Izbjegla, raseljena lica i povratnici godinama čekaju na trajno rješavanje stambenog pitanja, dok sa druge strane, zbog kašnjenja programa, još ne mogu da se povuku sredstva za njegovu realizaciju od 101 milion evra iz Razvojne banke Evrope u Parizu", zaključio je Milišić.

Na donatorskoj konferenciji u Sarajevu u aprilu 2012. godine prikupljeno je oko 300 miliona evra, što je oko 60 odsto novca potrebnog za stambeno zbrinjavanje najugroženijih izbjegličkih porodica u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji.

EU i SAD su obećale da će u narednih pet godina obezbijediti ostatak novca, odnosno još 200 miliona, koliko je potrebno za regionalni program, kojim bi bio obezbijeđen krov nad glavom za 27.000 izbjegličkih porodica, odnosno za 74.000 ljudi.

Iz donatorskog fonda Srbija bi trebalo da dobije 335,2 miliona, Hrvatska 119,7 miliona, BiH 101 milion, a Crna Gora 27,7 miliona evra. U BiH bi trebalo da bude obezbijeđeno 5.400 trajnih stambenih rješenja za izbjeglice i raseljena lica. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije