BiH

Milorad Dodik napustio bolnicu

Milorad Dodik napustio bolnicu
Milorad Dodik napustio bolnicu

BANJALUKA – Milorad Dodik, predsjednik RS napustio je Univerzitetski klinički centra (UKC) Banjaluka, javlja novinar Nezavisnih sa lica mjesta.

Predsjednika je do automobila, koji ga je čekao na glavnom ulazu UKC-a, dopratio Mirko Stanetić, direktor ove zdravstvene ustanove. Na ulasku u automobil Dodik se zahvalio Stanetiću na profesionalnoj medicinskoj usluzi koju je dobio u UKC-u.

Dodik nije želio da daje izjave za medije, ali na pitanje novinara kako se osjeća, rekao je: "U redu sam, zašto ne bih bio".

"Predsjednik Dodik pušten je kući uz preporuku daljeg povremenog ambulantnog praćenja i savjet da ne uzima lijekove koji bi mogli da iritiraju želudac, te da se bar jedan dan kavalitetno odmori", izjavio je Stanetić.

On je istakao da se  Dodik "pokazao kao vrlo zahvalan pacijent".

"Nikakvi posebni uslovi nisu bili potrebni za vrijeme njegovog boravka u Centru", rekao je Stanetić novinarima u Banjaluci.

On je ocijenio da je ljekarski tim na najbolji mogući način proveo terapiju i istakao da su liječinju predsjednika RS učestvovali Gordana Jovičić, Stevan Trbojević, Nenad Prodanović, Duško Račić, Saša Vujinović, Svetozar Srdić.

"Ponosan sam što je UKC odgovorio i ovom izazovu", rekao je Stanetić i dodao da su za vrijeme Dodikovog boravka u UKC-u puno ljudi zvalo i iskazalo punu podršku predsjedniku, a da su ga posjećivali i drugi pacijenti na Gastroenterološkom odjeljenju, gdje je bio smješten.

Načelnik Klinike za unutrašnje bolesti UKC Banjaluka Gordana Jovičić podsjetila je da je predsjednik RS primljen u UKC nedjelju, 9. oktobra, u večernjim časovima, jer je imao bolove u stomaku zbog uzimanja antireumatika usljed bolova u kičmi.

"Pretpostavili smo da je riječ o smetnjama vezanim za želudac, odnosno o gastritisu što se je, sutradan, dijagnostičkim procedurama i potvrđeno", kaže Jovičićeva.

Ona je naglasila da se odmah po uključenju terapije, još prvo veče, predsjednik osjećao dobro.

Šef Odjeljenja gastroenterologije u Klinici za reumatske bolesti UKC Banjaluka Stevan Trbojević rekao je da su predsjedniku ljekari proveli klasične procedure kao i kod drugih pacijenata.

"Potvrdilo se da predsjednik ima blaga oštećenja na želucu na samom izlazu ka dvanaestopalačnom crijevu što je klasična priča kod upotrebe antireumatskih lijekova. Svaki treći bolesnik koji koristi takve lijekove prokrvari nakon komplikacija", rekao je Trbojević.

Načelnik Klinike za kardiovaskularne bolesti UKC Banjaluka Svetozar Srdić lično je pregledao Dodika, a novinarima je rekao je da predsjednik RS nije imao infarkt ni ranije, niti prilikom ovog prijema u bolnicu.

 "Sa kardiološkog aspekta, predsjednik je bio u odličnom stanju", kaže Srdić.

Dodiku je danas urađena i magnetna rezonanca u Zavodu za kliničku radiologiju, a načelnik ovog zavoda Saša Vujinović rekao je da su nalazi pokazali da postoje umjerene degenerativne promjene u predjelu kičme i abdomena koje su prouzrokovale bol, ali da nije ništa dramatično.

Načelnik Klinike za neurologiju UKC Banjaluka Duško Račić rekao je da je stanje i nalaz krvnih sudova i cirkulacije kod predsjednika potpuno uredan.

Direktor UKC Banjaluka za medicinske bolesti i reumatolog Nenad Prodanović rekao je da je predsjedniku propisana adekvatna terapija za liječenje bola, uvažavajući osjetljivost stomaka.

Dodik je u nedjelju poslijepodne primljen u banjalučki Klinički centar, a ljekari smatraju da je riječ o iscrpljenosti organizma usljed svakodnevnih aktivnosti predsjednika Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije