BiH

Ministar trgovine FBiH znao da odlazi, pa ostavio haos u nabavkama

Ministar trgovine FBiH znao da odlazi, pa ostavio haos u nabavkama
Ministar trgovine FBiH znao da odlazi, pa ostavio haos u nabavkama

SARAJEVO - Ministarstvo trgovine FBiH nabavljalo je u prošloj godini gorivo, uredski materijal i drugo mimo zakona jer ministar nije htio prihvatiti plan nabavki za tu godinu zato što u njemu nije bila nabavka novog i prodaja starog službenog auta.

Ovo je bio jedan od razloga za mišljenje sa rezervom koje je Ured za reviziju institucija u FBiH, u nedavno objavljenom izvještaju, dao radu Ministarstva trgovine za 2015. godinu.

U Ministarstvu su juče pojasnili da je riječ o bivšem ministru Miloradu Bahilju Baji, koji je znao da odlazi sa te pozicije s obzirom na održane izbore, pa ga, dodaju, nije bilo briga.

"Za nabavke goriva, uredskog materijala, osiguranje vozila, održavanje računarske opreme i nabavku antivirusnog programa u ukupnom iznosu od 54.486 KM u 2015. godini nisu provedeni postupci sukladno Zakonu o javnim nabavkama, već su iste vršene po ugovorima zaključenim u prethodnim godinama, koji su istekli", stoji u revizorskom izvještaju.

Istaknuto je da, prema obrazloženju koje su revizori dobili, Stalna komisija za javne nabavke nije bila u mogućnosti provesti postupak za usluge održavanja, servisiranja i opravke automobila, nabavku kancelarijskog materijala i sitnog inventara i za nabavku goriva jer ministar nije prihvatio prijedlog plana potreba nabavke za 2015. godinu i odluku o usvajanju prijedloga plana od 29. januara iz razloga što nije planirana nabavka jednog putničkog motornog vozila i prodaja starog putničkog vozila.

"Tražen je nov automobil za potrebe Ministarstva jer imamo dvije škode koje su dotrajale. Jedna je prešla već 400.000 kilometara, a druga 100-200 kilometara manje. Stalno su po opravkama. Veliki su troškovi održavanja. Traženo je da se nabavi nov auto i jedna od te dvije škode proda. Međutim, bilo je privremeno finansiranje i nije se moglo to ni staviti u plan. Kad je kasnije usvojen budžet, ta sredstva nismo ni dobili", kazala je Dijana Bukovac, sekretar Ministarstva trgovine FBiH.

Tvrdi da komisija nije mogla krenuti sa postupcima javnih nabavki prije aprila, kada je na čelo Ministarstva došao novi ministar Aleksandar Remetić, a potom je i Remetić ubrzo dao ostavku i nisu mogli provesti tender.

"Nismo mogli drugačije nego nabavke vršiti po ranijim ugovorima. U Agenciji za javne nabavke su rekli da nipošto ne sklapamo anekse", rekla je Dijana Bukovac.

Dodala je da su za ovu godinu uradili sve po zakonu kada su u pitanju javne nabavke.

"Što da prihvatim plan nabavki kad smo svaki čas čekali da nas smijene. Trebalo je da dođe novi ministar i da mu ja sada dajem zadatke. Neka on prihvati treba li mu novi auto ili ne", obrazložio je juče svoj postupak Milorad Bahilj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije