BiH

Ministarstvu nauke i tehnologije mišljenje sa rezervom

Ministarstvu nauke i tehnologije mišljenje sa rezervom
Ministarstvu nauke i tehnologije mišljenje sa rezervom

BANJALUKA - Glavna služba za reviziju Republike Srpske je, nakon finansijske revizije za 2012. godinu, dala mišljenje sa rezervom republičkom Ministarstvu nauke i tehnologije, zbog određenih grešaka, odnosno neispravne klasifikacije pojedinih bilansnih pozicija.

Prema mišljenju revizora, ovo ministarstvo je 31. decembra 2012. godine precijenilo svoju nefinansijsku imovinu za iznos od 1.587.120 KM, po osnovu Majkrosoft licenci nabavljenih u toku revidirane godine.

Iz Glavne službe za reviziju saopšteno je da, prema informacijama kojima revizija raspolaže, korisnici Majkrosoft licenci su Generalni sekretarijat Vlade Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove Srpske.

"S obzirom na to, a imajući u vidu izražene specifičnosti u upravljanju predmetnom imovinom, mišljenje revizora je da tu imovinu ne bi trebalo prezentovati kao nefinansijsku imovinu Ministarstva nauke i tehnologije, već kao imovinu njenih stvarnih korisnika", navodi se u saopštenju.

Ministarstvu je skrenuta pažnja "na neophodnost utvrđivanja pravilnog računovodstvenog tretmana izvršenih ulaganja u izgradnju Andrićevog instituta u Višegradu do kraja 2013. godine".

Pozicije kratkoročnih razgraničenja iskazane u finansijskim izvještajima Ministarstva na dan 31. decembar 2012. godine, po mišljenju revizije, ne odražavaju pravu prirodu novčanog transfera izvršenog preko budžetskog koda ovog ministarstva.

Glavna služba za reviziju je Ministarstvu dala tri preporuke, od kojih se jedna odnosi na potrebu zaključivanja svih ugovora o privremenim i povremenim poslovima u skladu sa odredbama Zakona o radu, a druge dvije na otklanjanje nepravilnosti naglašenih kroz revizorski izvještaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije