BiH

Mitrović: Izetbegović potpisuje deklaraciju u svoje ime

Mitrović: Izetbegović potpisuje deklaraciju u svoje ime
Mitrović: Izetbegović potpisuje deklaraciju u svoje ime

BEOGRAD - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sutra će u Mostaru potpisati regionalnu deklaraciju o nestalim u svoje, a ne u ime Predsjedništva BiH, s obzirom da se ova institucija nije izjasnila o sadržaju dokumenta, smatra predsjednik Organizacije porodica zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović.

"Deklaracija o nestalim, koju će sutra Mostaru potpisati predsjednici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i bošnjački član Predsjedništva BiH, jedan je u nizu manifesta kojim se zavaravaju porodice nestalih, a promoviše Međunarodna komisija za nestala lica /ICMP/", ocijenio je Mitrović u Beogradu.

Mitrović kaže da je posebno sporno što je modelator Deklaracije ICMP, kojoj je jedini cilj da produži svoj mandat u BiH i nastavi sa politikom ignorisanja srpskih žrtava.

On je na konferenciji "Pravo na dostojanstven život porodica nestalih i poginulih" podsjetio da je na zvaničnom spisku nestalih lica Republike Srpske, sa nedavnim dopunama, njih 5.555, a do sada je identifikovano njih 3.770.

"Republika Srpska još traži 1.678 nestalih. U spomen-kosturnicama se nalazi njih 657, a iz ICMP-a nam kažu da nema podudaranja sa uzorcima DNK-a", rekao je Mitrović na skupu koji je održan u organizaciji Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

On je najavio da će porodice nestalih iz Republike Srpske, uoči Međunarodnog dana nastalih 30. septembra, položiti simbolično vijence bez cvijeća ispred Savjeta ministara BiH, Tužilaštva BiH, Instituta za traženje nestalih BiH i sjedišta ICMP, koje smatraju najodgovornijim što proces traženja nestalih Srba u BiH godinama stoji u mjestu.

Predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da je upitno koliko će deklaracija, koju će sutra potpisati Tomislav Nikolić, Ivo Josipović, Filip Vujanović i Bakir Izetbegović, biti obavezujući, posebno ako se zna da je Srbija jedina država u regionu koja je krajnje odgovorno pristupila tom procesu.

"Ove godine sa područja samoproglašenog Kosova i BiH nismo preuzeli posmrtne ostatke ni jednog nestalog lica, što govori da nemamo isti odnos. Iz Hrvatske smo preuzeli 39 posmrtnih ostataka nestalih. Odgovorne institucije i organi naših suseda ne čine ono što se od njih očekuje", rekao je Odalović.

On je izrazio nadu će Deklaracija unijeti novi kvalitet i doprinijeti procesu traženja nestalih.

Odalović je podsjetio da je bilo puno pritisaka da jedna od potpisnica bude i Priština, odnosno samoproglašeno Kosovo, ali da se Beograd tome suprostavio.

Predsjednik Koordinacije srpskih uduženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač rekao je da će biti dobro ukoliko se u perspektivi ostvari ono što je navedeno u Deklaraciji.

"Ako se realizuje i dio navedenog biće dobro. Međutim, do krajnjeg cilja je dalek put, posebno ako se zna da Hrvatska, iako ima locirano 238 pojedinačnih grobnica i 345 neidentifikovanih tijela u Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu, godinama ne čini ništa da taj proces ubrza", rekao je Pjevač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije