BiH

Mladić: Gavrilo Princip je, kao i ja, dao život za svoj narod

Mladić: Gavrilo Princip je, kao i ja, dao život za svoj narod
Mladić: Gavrilo Princip je, kao i ja, dao život za svoj narod

HAG - Odbrana generala Ratka Mladića zatražila je danas od pretresnog veća da suđenje Mladiću ne počne krajem marta, kako je najavljeno, nego u oktobru, da bi mogla da obavi sve pripreme za proces.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske optužen je za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šljemova" UN za taoce, 1992-95.

Mladićev branilac Branko Lukić rekao je sudiji Alfonsu Oriju (Alphons Orie) da bi za odbranu bilo "nemoguće" da se pripremi za suđenje "prije kraja oktobra", imajući u vidu obim predmeta i "stotine hiljada stranica" dokumenata.

"Početak suđenja prije oktobra bio bi nepravičan za odbranu i generala Mladića", naglasio je advokat Lukić.

Tužilac Dermot Grum (Groome) je rekao da odluku o početku suđenja ostavlja sudijama. On je precizirao da će, kao i u procesu protiv Radovana Karadžića, tužilaštvo dokazni postupak protiv Mladića voditi po hronološkom redu i da će prvo izvoditi dokaze o zločinima u Sarajevu, a na kraju o genocidu u Srebrenici.

Sudija Ori, koji je u decembru nagovijestio da će suđenje početi 27. marta, odgovorio je da će zahtjev odbrane uzeti u obzir pretresno veće, koje, kako je rekao, razmatra i raspored rada koji neće biti svakodnevan.

Predsjedavajući sudija najavio je da će uskoro biti objavljena odluka veća o rasporedu i ritmu procesa.

Optuženi Mladić slušao je raspravu posvećenu pravnim detaljima priprema za proces, a kada je dobio riječ - poslije 70 minuta - sudiji se obratio sa "druže Ori" i rekao da "očekuje fer suđenje", ali da mu se čini da se proces odvija po izreci "kadija te tuži-kadija ti sudi".

U nepovezanom govoru, zatim je rekao da je "od 1918. godine tehnika napredovala", da "na ekranu ispred sebe razumije brojke, ali ne i jezik", da je "usporen iz zdravstvenih razloga" i da mu "treba vremena da shvati šta je prevodilac rekao".

"Ja sam teško bolestan i meni ne funkcioniše desna strana tijela zbog šloga koji sam doživio 18. avgusta 2008. Ne žalim se, niste mi vi krivi - da li je Božja volja ili vijetnamski sindrom, tada sam imao teško breme, kao i sada...To kažem zbog mog naroda i zemlje koja je u okovima još i pritiskaju je sa svih strana", kazao je Mladić.

On je ponovo protestovao zato što mu pri transportu u sud iz pritvora stavljaju lisice - "što nije u skladu sa Ženevkim konvencijama" – i zato što mu nije dozvoljeno da u sudnici nosi kapu, "a ventilatori duvaju". Ponovio je i da mu Tribunal ne dozvoljava da kompletira tim za odbranu "uglednim profesorom i oficirom iz Rusije zato što su Rusi".

"Zato sam prošli put u sudnicu došao s ruskom kapom", objasnio je Mladić.

Sudija Ori je potom prekinuo Mladića i uputio ga da sve primjedbe na primjeren način uputi preko svog branioca.

Kada je ponovo dobio riječ, Mladić je želio da govorio o njegovim ratnim bilježnicama, koje su prilikom pretresa njegovog stana zaplijenile vlasti Srbije i predale Tribunalu, ali mu sudija Ori to nijen dozvolio, rekavši da za to "nije ni vrijeme, ni mjesto" i da će za to optuženi imati dovoljno vremana tokom procesa.

Optuženi je zatim počeo da govori da se "1918. desio jedan srpski vitez Gavrilo i svojom krvlju u jednom kazamatu u Terezin-Polju...", a sudija ga je opet prekinuo. Mladić je, uprkos tome, nastavio da je "Gavrilo Princip dao svoj život za svoj narod, kao i ja, koji je u blokadi", poslije čega mu je sudija Ori isključio mikrofon.

Mladić je nastavio da povišenim glasom govori svom braniocu Lukić, a sudija Ori je zasjedanje okončano upozorenjem da će "ukoliko Mladić nastavlja da ga prekida, pa makar i na kraju statusne konferencije, idući put optuženog izbaciti iz sudnice".

General Mladić je danas u sudnici izgledao zdravije i svježije i sa nekoliko kilograma više nego u prethodnim pojavljivanjima i češće se služio desnom rukom koju je ranije rijetko pokretao. Tokom zasjedanja, uzeo je pilulu iz plastične kesice koju mu je dala pripadnica obezbjeđenja.

Na početku i na kraju zasjedanja, Mladić nije ustao kada je sudija ulazio, što je dio protokola. Odjeven u sivo odijelo, sivo-plavu košulju i sivomaslinasto-bijelu kockastu kravatu, mirno je duže od sat vremena pratio zasjedanje prije nego što mu je sudija Ori dao riječ.

Sljedeću raspravu o stanju u postupku protiv generala Mladića, sudija Ori je zakazao za 23. februar.

Bivši komandant VRS je u 11 tačaka optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992-95.

Mladić je u junu i julu dva puta odbio da se izjasni o krivici o tačkama optužnice, poslije čega je sudija Ori, po pravilima Tribunala, u spis uveo da se on ne osjeća krivim. U prvom pojavljivanju pred sudijom, 3. juna,Mladić je optužbe nazvao "monstruoznim" i "gnusnim",

Prvu optužnicu protiv Mladića zbog genocida nad 7.000 Muslimana u Srebrenici, Tribunal je podigao 25. jula 1995, ali on je ostao bjegunac do maja 2011. godine, kada su ga vlasti Srbije uhapsile u Lazarevu kod Zrenjanina. Tribunalu je izručen 31. maja iste godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije