BiH

Mladiću u Sheveningenu uručena optužnica

 Mladiću u Sheveningenu uručena optužnica
Mladiću u Sheveningenu uručena optužnica

HAG - General Ratko Mladić, kojeg je Srbija izručila Haškom tribunalu, smješten je u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu, gdje mu je uručena optužnica.

Mladiću je  smješten u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu sinoć u 21.30 časova, nakon što je prethodno stigao iz Beograda prvo do Roterdama, a potom do Haga. 

Po dolasku Mladića iz Beograda u Hag, portparolka Haškog tribunala za ratne zločine Nerma Jelačić potvrdila je da mu je uručila optužnicu i objasnila pravila i procedure suda.

Kada se bude pojavio pred sudom, od Mladića će biti zatraženo da i formalno potvrdi svoj identitet i izjasni se po svakoj tački optužnice koja ga tereti. Mladić će, takođe biti upitan da li ima bilo kakve žalbe na smeštaj u zatvoru, navodi američka agencija AP.

Jelačić je kazala da je izolacija standardna za nove pritvorenike u zatvoru u  Sheveningenu, gde je Mladić sinoć doveden po sletanju specijalnog aviona vlade Srbije na aerodrom u Roterdamu, prenjela je agencija AP.

 Mladiću je, takođe, dat spisak advokata koji će mu pomagati u sudskim procedurama u Haškom tribunalu. On će biti pregledan od strane ljekara i primiće svaku terapiju koja mu bude potrebna, dodala je Jelačić.

Prema dosadašnjoj praksi, Mladić bi mogao da se pojavi u sudnici u narednih 48 časova, odnosno sutra ili u petak.

Više detalja o slučaju Mladić očekuje se danas nakon pres-konferencije u Haškom tribunalu koja je zakazana za 12.00 časova.

Rješenje o izručenju Mladića Tribunalu potpisala je juče ministar pravde Srbija Snežana Malović, nakon što je krivično vanraspravno vijeće Specijalnog suda odbilo žalbu na rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje.

 Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc je zbog izručenja Mladića odložio put u Njujork, gde je trebalo da učestvuje na konsultacijama koje prethode sjednici Savjeta bezbednosti UN, na kojoj će, 6. juna, biti razmatran njegov novi izveštaj.

Komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić uhapšen je 26. maja u vojvođanskom selu Lazarevu nadomak Zrenjanina.

Haško Tužilaštvo Mladića tereti, u 11 tačaka, za genocid, zločine protiv čovJečnosti nad nesrbima i kršenje zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije