BiH

NATO magnet za investicije

NATO magnet za investicije
NATO magnet za investicije

ISTOČNO SARAJEVO - Slovenija je ulaskom u NATO dobila dugoročnu stabilnost, kao i jasan spoljnopolitički profil, a BiH na putu ka tom savezu treba da nastavi ispunjavanje uslova iz Akcionog plana za članstvo (MAP) da bi ojačala i sprovela potrebne reforme.

Poručeno je to na javnoj tribini o prednostima članstva u Sjevernoatlanskom savezu (NATO), koja je održana u utorak u Istočnom Sarajevu, a na kojoj su uvodničari bili ambasador Slovenije u BiH Iztok Grmek i analitičar Srećko Latal.

Grmek je naglasio da ulazak zemlje u NATO donosi brojne mogućnosti, od ekonomije do bezbjednosti, i da je to osjetila i Slovenija kada je na referendumu podržano njeno pristupanje ovom savezu.

"Slovenija je ulaskom u NATO dobila osjećaj kolektivne bezbjednosti u regiji, političku i ekonomsku stabilnost, kao i jasan spoljnopolitički profil, što je dobra garancija za poslovnu saradnju i investiciona ulaganja, jer je kapital siguran. Dobili smo i dobar odbrambeni sistem i profesionalniju vojsku", rekao je Grmek i podsjetio da je Slovenija ušla u NATO krajem marta 2004. godine.

Prema njegovim riječima, razlozi za opredjeljenje Slovenije za članstvo u NATO-u bili su stabilna okolina za razvoj zemlje, jačanje geopolitičkog položaja, veća nacionalna bezbjednost, jačanje odbrambene sposobnosti i profesionalizacija zemlje, te dolazak u poziciju da Slovenija ima mogućnost da ravnopravno odlučuje u okviru zemalja članica NATO.

Latal je ocijenio da se rasprava o pitanju članstva u NATO u BiH vodi u pogrešnom pravcu, bez konkretne analize, te da prevladava mnogo nerazumijevanja i konfuzije.

"Priča o tome je banalizovana i ispolitizovana, a javno mnjenje pokazuje malo suštinskog razumijevanja i interesa za to šta konkretno znači članstvo u NATO-u", naglasio je Latal i dodao da je BiH još daleko od članstva u NATO. Podsjetio je da se od BiH očekuje da mora doći u poziciju da govori jednim glasom prema NATO-u, kao prema organizaciji u kojoj se odlučuje konsensuzom.

"MAP, NATO i EU ne treba da budu cilj BiH, već sredstvo unutrašnjeg jačanja zemlje u svakom aspektu", istakao je Latal i dodao da BiH treba da uskladi pristup s regijom kada je riječ o NATO integracijama.

Prema njegovim riječima, MAP je pozitivna stvar za BiH, jer omogućava dalju doradu procesa i mehanizama u oblasti odbrane.

"Samit NATO-a se održava u septembru, a pošto dobijanje MAP-a ne znači članstvo BiH u NATO-u predlažem ambasadoru Grmeku da Slovenija predloži tada da BiH bude ukinut jedini uslov za dobijanje MAP-a - pitanje perspektivne vojne imovine, da bi BiH krenula dalje u tehnički proces", rekao je Latal.

Zašto NATO?

"Nezavisne novine" i "Glas Srpske" objavljuju seriju tekstova o ulozi NATO-a u izgradnji bezbjednosti i očuvanju mira na teritoriji koju čine zemlje članice, kao i o tome šta BiH dobija pristupanjem NATO-u, koje su prednosti članstva u ovoj organizaciji, te u kojoj fazi je proces priključivanja BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije