BiH

NVO iz Srebrenice: Ne dopustite legalizaciju genocida

NVO iz Srebrenice: Ne dopustite legalizaciju genocida
NVO iz Srebrenice: Ne dopustite legalizaciju genocida

SREBRENICA - Nekoliko nevladinih organizacija iz Srebrenice zatražilo je u danas od međunarodne zajednice, političkih subjekata, intelektualne elite i medija da, kao su saopštili, ne podrže legalizaciju genocida tako što će prijeratnim stanovnicima onemogućiti glasanje na predstojećim izborima.

Naime, ambasador SAD u BiH Patrik Moon izjavio je juče u Srebrenici da ne očekuje promjenu Izbornog zakona BiH u vezi sa Srebrenicom, kao što se to dogodilo uoči lokalnih izbora 2008. godine, kada je pod pritiskom međunarodne zajednice taj grad izuzet iz opštih izbornih pravila.

U današnjem saopštenju za javnost, koje potpisuje Asocijacija studenata Srebrenice zajedno s još 11 nevladinih organizacija, zahtijeva se od predstavnika političkih stranaka SDA, SDP, SBiH i SBBBiH, da se hitno očituju o pitanju provođenja izbornog procesa za Srebrenicu.

Kako navode, u slučaju da se dopusti legalizacija genocida na ovaj način te da im se oduzme, kako kažu, osnovno ljudsko pravo - pravo glasa, zahtijevaju od svih članica Vijeća za implementaciju mira (PIC), osim Turske koja je podržala njihovu inicijativu, da ne dolaze više u Potočare, jer tamo nemaju šta tražiti.

"Konačni epilog srebreničkog genocida su hiljade zarobljenih i likvidiranih Bošnjaka, zatrpanih u masovne grobnice, na stotine živih zakopanih ljudi, na hiljade ranjenih i zaklanih muškaraca, žena i dječaka, ubijena djeca, silovane žene i djevojke te 30.000 deportovanih ljudi", stoji u saopštenju.

Stoga su zatražili od međunarodne zajednice da ne dozvoli da se isti scenarij ponovi, da ne dozvoli zakonsku legalizaciju rezultata genocida, oduzimajući pravo glasa srebreničkim žrtvama na predstojećim lokalnim izborima, prenosi Oslobođenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije