BiH

Na čekanju sva imenovanja

Na čekanju sva imenovanja
Na čekanju sva imenovanja

SARAJEVO - Problem imenovanja generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije, kao i imenovanja u desetak drugih institucija ni sutra neće biti riješen jer je opet odgođena sjednica Vijeća ministara BiH.

Sjednica, zakazana za danas, neće biti održana zbog nedostatka nacionalnog kvoruma. Iz istog razloga odgođena je i prethodna sjednica, koja je bila zakazana za 21. avgust pa pomjerena za sutra.

Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kazao je danas da će novu sjednicu zakazati za 9. ili 10. septembra. Naglasio je i da će biti isti dnevni red kao i za prethodne dvije odgođene: potvrđivanje imenovanja direktora RAK-a i prijedlog za raspisivanje konkursa u desetak institucija BiH u kojima je rukovodiocima i zamjenicima istekao mandat.

"Zabrinjavajuće je što se već dvije sjednice odgađa donošenje odluke o raspisivanju konkursa u institucijama gdje je rukovodiocima istekao mandat, iako nam je to obveza", rekao je on, dodavši da "nije problem samo imenovanje direktora RAK-a jer na dnevnom redu ima dvadesetak novih imenovanja, a na neke od njih čeka se duže od četiri godine".

"Svi ministri treba da dođu na sjednicu. Svako može biti protiv predloženog, tražiti uvrštavanje novih tačaka ili skidanje nekih sa dnevnog reda. To je bolje od medijskog prepucavanja", poručio je Bevanda.

Potvrđivanje imenovanja Srđana Rajčevića za direktora RAK-a, za šta je zakonski rok Vijeću ministara istekao 11. jula, zajedno s informacijom o isteklim mandatima rukovodilaca desetak institucija, skinuto je sa dvije sjednice održane u julu. Među ministrima nije bilo političke saglasnosti: kadrovi SDP-a i HDZ-a traže da sva imenovanja budu riješena zajedno, a kadrovi SNSD-a insistiraju da se prvo riješi direktor RAK-a jer je za tu poziciju okončana konkursna procedura i predložen Rajčević.

Bevanda je danas poručio da se "neće spuštati na nivo trača". Ustvrdio je da ne zna ništa o ranijem dogovoru SDP-a i SNSD da RAK pripadne SNSD-u, a mjesto novog direkora Agencije za lične dokumente (IDDEEA) SDP-u. Bevanda nije želio komentarisati ni informacije da je već dogovoreno da rukovodeće mjesto u Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) treba pripasti njegovom HDZ-u. Na čelu RAK-a je Kemal Huseinović, koji još od kraja 2007. ima status vršioca dužnosti direktora.

Nikola Špirić, ministar finansija i trezora BiH, smatra da u BiH postoje političke strukture "koje bi željele da i ovaj izborni ciklus, barem što se medijske slike u BiH tiče, iskontroliše nelegalni direktor Huseinović".

"Potvrđivanje imenovanja Srđana Rajčevića, pošto je Savjet ministara BiH dobio konsenzusom usvojen prijedlog Savjeta RAK-a, mora da bude bezuslovno, jer je zakon apsolutno ispoštovan", izjavio je Špirić.

Naglasio je da na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara mogu biti sva imenovanja gdje je ispoštovan zakon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije