BiH

Na stolu sva otvorena pitanja

Na stolu sva otvorena pitanja
Na stolu sva otvorena pitanja

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina će za Hrvatsku biti vanjskopolitički prioritet broj jedan, do kraja godine najvjerovatnije biće održana zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH, a na stolu će biti sva otvorena pitanja između dvije zemlje koja dosad nisu riješena.

Najavio je to u petak u Sarajevu Andrej Plenković, predsjednik Vlade Hrvatske, koja je na dužnost stupila prošle sedmice. Dodao je da će Hrvatska biti dobar partner BiH na njenom evropskom putu i da su joj na raspolaganju stručnjaci, koji će pomoći u svim nedoumicama koje bude imala kad dobije upitnik.

"Pristupamo kao partner i pomoći ćemo vam, ali rješenja moraju da dođu iz BiH", naglasio je Plenković po dolasku u prvu službenu posjetu BiH.

On je, odgovarajući na upit šta je značila njegova izjava o federalizaciji u BiH, rekao da je sve to unutrašnje pitanje BiH, te da kada je govorio o tome nije mislio samo na Federaciju BiH.

"Hrvati, iako najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH, treba da imaju ista prava i Hrvatska je dužna voditi računa o njima", rekao je Plenković, koji je odgovorio i na pitanje koje se odnosilo na izjavu predsjednice Hrvatske o mogućem prekrajanju Dejtona, kazavši da Hrvatska pristupa BiH kao partneru i da će reforme koje se sprovode u BiH iznijeti na dnevni red i ustavno-pravna pitanja.

"Ulazak u EU zahtijevat će neke ustavne promjene", rekao je Plenković.

Osvrnuvši se na donošenje novog izbornog zakona, Plenković je rekao da je to stvar BiH, njenih stranaka i institucija. Dodao je da je Hrvatska tu da pomogne, ali je odgovornost prvenstveno na BiH. Plenković je rekao da je interes Hrvatske da se što prije riješe problemi u Mostaru i Stocu. U tom kontekstu dodao je da je važno da se izbjegne bilo kakav vid preglasavanja.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kazao je da je Stolac unutrašnje pitanje BiH, te da će odgovore dati policijske i pravosudne institucije. Nakon susreta s Plenkovićem kazao je da Hrvatska spada među pet najvažnijih trgovinskih partnera i investitora u BiH i da je uvijek bila podrška BiH u procesu približavanja EU. On očekuje da će eksperti Hrvatske pomoći institucijama BiH da odgovore na upitnik EU u roku od šest mjeseci, kako bi do kraja 2017. godine dobila kandidatski status, što je strateški spoljnopolitički interes BiH. Najavio je i posjetu Johanesa Hana, komesara za proširenje EU, 9. decembra, kada će BiH i dobiti upitnik s nekoliko hiljada pitanja na koja treba odgovoriti.

Hrvatski premijer danas se sastao i s Bakirom Izetbegovićem, predsjedavajućim Predsjedništva BiH, i Draganom Čovićem, članom Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Tokom sastanka je naglašeno da je BiH opredijeljena za očuvanje pozitivog momentuma procesa reformi zacrtanih Reformskom agendom za period 2015 - 2018, a s ciljem dobijanja statusa zemlje kandidata za članstvo u EU do kraja 2017. godine.

Nakon susreta s predstavnicima oba doma parlamenta BiH istaknuto je da BiH u narednom periodu očekuju krupni poslovi kako bi se uspostavilo bolje ustavno uređenje i implementirale presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, te prilagodile odredbe Izbornog zakona BiH.

Kardinal Vinko Puljić, poglavar Katoličke crkve u BiH, rekao je nakon susreta s hrvatskim premijerom da se nada da će Plenković svoje znanje pretočiti u djelovanje, te da BiH mora sama sebi pomoći da bi joj drugi mogli više pomoći. Tokom susreta Huseina ef. Kavazovića, reis-ul-uleme IZ u BiH, s Plenkovićem istaknuto je da Islamska zajednica smatra da otvorena pitanja u BiH treba rješavati dijalogom, dogovorom političkih predstavnika naroda i građana i ne treba dopuštati da problemi narastaju i eskaliraju u ekscese.

Hrvatski premijer u subotu će boraviti i u Mostaru.

Izjave

Andrej Plenković

Pristupamo kao partner i pomoći ćemo vam, ali rješenja moraju da dođu iz BiH.

Denis Zvizdić

Hrvatska spada među pet najvažnijih trgovinskih partnera i investitora u BiH.

Kardinal Vinko Puljić

BiH mora prvo sama sebi pomoći da bi joj drugi pomogli.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije