BiH

Nacionalni plan ili sankcije

SARAJEVO - Ako BiH ne ispuni svoje obaveze u okviru Energetske zajednice da bez odlaganja usvoji nacionalni akcioni plan za obnovljivu energiju, slučaj će biti upućen Savjetu ministara tog tijela na dalje postupanje.

Ovo je "Nezavisnim"  potvrdila Barbora Jaksova, portparol Energetske zajednice iz Beča, pojasnivši da je to drugi stepen u sporu koji se pojavio nakon što BiH nije ispunila svoje obaveze.

Podsjećamo, Sekretarijat Energetske zajednice je na sjednici 24. februara od BiH, Albanije i Makedonije zatražio da ispuni Direktivu o unapređenju korištenja energije iz obnovljivih izvora usvojenu od strane Ministarskog savjeta Energetske zajednice iz 2012. godine.

"Ako navedene zemlje ne bi u roku od dva mjeseca postupile po ovom zahtjevu i dostavile popis mjera kojima će obezbijediti potpunu usklađenost sa svojim obavezama, Sekretarijat bi mogao tražiti zaključak da se radi o kršenju zakona Energetske zajednice od strane članica", stoji u zahtjevu.

Prema usvojenoj direktivi, svaka članica zajednice mora odrediti i poštovati obavezujuće ciljeve potrošnje energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine

Kada je BiH u pitanju, obnovljivi izvori energije do 2020. godine trebalo bi da učestvuju u ukupnoj proizvodnji energije s  najmanje 40 odsto.

Nacionalni akcioni planovi za obnovljivu energiju moraju navesti ciljeve po najvažnijim sektorima generacije i potrošnje energije i sadržavati detaljne mjere kojima će se ti ciljevi postići i bez njih neće biti moguće postići ukupni cilj.

BiH bi prema zahtjevima Energetske zajednice, kojoj je pristupila 2006. godine, trebalo da  usvoji zakonski okvir o obnovljivim izvorima energije na državnom nivou.

Kao zemlja potpisnica Sporazuma o energetskoj zajednici na području energetske efikasnosti, BiH je imala obavezu da preuzme Direktivu EU 2006/32/EC u svoj zakonodavni okvir i pripremi nacionalni akcioni plan za energetsku efikasnost još 2011. godine.

Sekretarijat Energetske zajednice je u martu prošle godine poslao pismo BiH zbog neuspjeha da u potpunosti preuzme i implementira zahtjeve Direktive o krajnjoj efikasnosti upotrebe energije i energetskih usluga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije