BiH

Nadležnima u BiH upalila se "lampica"

Nadležnima u BiH upalila se "lampica"
Nadležnima u BiH upalila se "lampica"

SARAJEVO, BANJALUKA - Za sve probleme koji su se dogodili posljednjih dana kriv je generalno nerad administratora. Za propust - rupu na Windows operativnom sistemu se znalo odavno, čak je i Wikipedia objavila tekst o tome, kazao je Nikša Lolić, magistar informacionih tehnologija i stručnjak u ovoj oblasti, poslije hakerskih napada u cijelom svijetu proteklih dana.

On ističe da se virus iznuđivač "Wanna Cry", kako su ga nazvali, razlikuje od ostalih po tome što je iskorištena rupa, to jest propust u Windowsu, da se plasira dok su prethodni većinom put do računara nalazili kroz mejl te linkove ili fajlove koji su bili prikačeni u istom. 

"Spomenuti propusti su odavno zakrpljeni kada su u pitanju novi operativni sistemi i za taj propust se znalo. Ipak, zakrpa nije bila izdata za Windows XP i Vistu i najviše su pogođeni računari upravo s tim operativnim sistemima", kaže on.

Lolić se osvrnuo i na zaustavljanje napada koje je sam završio jedan čovjek.

"Napad je zaustavio stručnjak koji je shvatio da crv pokušava da kontaktira internet adresu koja nije ni postojala, nakon čega bi uslijedila blokada računara. Autor virusa je vjerovatno planirao da registruje adresu kada bude htio da zaustavi crva, to je Britanac shvatio, aktivirao adresu i zaustavio sve", kaže Lolić i dodaje da se radi o najvećem globalnom hakerskom napadu još od 2001. godine. 

Možda su i zbog toga nadležni zaposlenima u Savjetu ministara BiH blokirali pristup društvenim mrežama. Bile su im juče blokirane internet stranice poput Facebooka, Instagrama i Twittera.

"Zasad je sve u redu, što se tiče servera i opreme nije bilo problema, još ne, mada nikad se ne zna šta mogu da naprave hakeri", rekao je Zvonimir Kutleša, generalni sekretar Savjeta minis-ra.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, rekao je da se preduzimaju mjere da se IT oblast u BiH zaštiti od eventualnih hakerskih napada. Mektić je i najavio uspostavljanje tijela koje će na njih reagovati.

"Na nivou entiteta će postojati njihovi vlastiti ti-movi za odgovore na sajber napade. Kasno smo krenuli kao zemlja u tu priču, ali završavamo taj posao pomoću kojeg ćemo se na neki način braniti i dati odgovor", istakao je Mektić.

Sajber napad koji je u posljednja tri dana zahvatio 150 zemalja "Microsoft" je nazvao pozivom na buđenje za sve vlade u svijetu. Kompanija je optužila vlade da su odgovorne za čuva-nje podataka uz pomoć softvera koji je osjetljiv na napade, što hakeri mogu da iskoriste.

Kriminalci sajber prostora su poslije blokiranja računara tražili novac za šifru kojom bi korisnik opet mogao da ima kontrolu nas svojim računarom. Ono što je zanimljivo je da su "tarife" bile različite u odnosu na to da li se radi o pojedincima ili kompanijama, s kojeg kontinenta i iz koje je zemlje oštećeni. Za pojedince i najsiromašnije zemlje najniža cijena je bila 300 dolara.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije