BiH

Najvažnija borba protiv terorizma i ekstremizma

BANJALUKA - Borba protiv terorizma i svih oblika ekstremizma trenutno je jedno od najvažnijih pitanja u BiH i Republici Srpskoj, zbog čega je potrebna saradnja na višem nivou, rečeno je na sastanku ministra unutrašnjih poslova Srpske Dragana Lukača i direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ Gorana Zupca.

Lukač je rekao da postoji dovoljno informacija da se shvati da takve opasnosti postoje i u BiH i Republici Srpskoj i da MUP i Sipa moraju zajednički preduzeti sve što mogu da  bi spriječili bilo kakvo ugrožavanje građana.

"Borbu protiv terorizma i ekstremizma u BiH niko ne može sam da iznese i moramo da sarađujemo na višem nivou i da unaprijedimo saradnju, kako bismo građanima omogućili da se osjećaju bezbjedno", rekao je Lukač.

Komentarišući informacije o odlasku građana zemalja regiona na ratište u Ukrajini, Lukač je rekao da se na građane BiH mora apelovati da ne odlaze na bio kakva ratišta u svijetu, ali da su u ovom trenutku mnogo bitniji radikalni elementi koji su više okrenuti sirijskom ratištu.

"To moramo da stavimo pod maksimalnu kontrolu, jer je riječ o ljudima sa veoma radikalnim uvjerenjima i koji nakon povratka mogu da naparve mnogo veće probleme nego što to izgleda u ovom trenutku", rekao je Lukač.

Komentarišući izlazak na ulicu građana Sarajeva u majicama sa obilježjima ISIL–a, Lukač je rekao da se u Republici Srpskoj, na osnovu Zakona o javnom redu i miru, takvo ponašanje može sankcionisati.

"Hoćemo li iz Zakona izbaciti te članove, pa da dozvolimo da se nose fašistička ili obilježja ISIL–a a da ne možemo to da sankcionišemo?", rekao je Lukač.

On je poručio da se takva zakonska rješenja sada pokazuju kao dobra i da će svi koji u Republici Srpskoj budu nosili takva obilježja biti sankcionisani.

 Direktor Sipe Goran Zubac nakon sastanka se nije obraćao novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije