BiH

Tot: Najvažniji način dopremanja novca

Tot: Najvažniji način dopremanja novca
Tot: Najvažniji način dopremanja novca

SARAJEVO - Nije važno koliko program za osiguranje depozita ima novca, već način na koji će taj novac biti dopremljen.

Rekao je ovo Ištvan Tot, predsjedavajući Evropskog foruma osiguravatelja, iz Pododbora za odnose s javnošću i predstavnik Agencije za depozit Mađarske na savjetovanju predstavnika Evropskog foruma osiguravatelja depozita održanog krajem sedmice u Sarajevu.

"Često pravim poređenje s požarom i gašenjem vatre. Nije dovoljno da na jednoj strani imate dovoljno vatrogasaca, a sa druge strane grada vodu. Bitan je način na koji ćete dopremiti vodu da ugasite požar", rekao je Tot, ističući da je kod osiguravatelja depozita veoma bitno koliko brzo mogu djelovati u slučaju propasti banke i na koji način dostaviti novac deponentima banke na vrijeme.

"Moram spomenuti kao pozitivan slučaj Agencije za osiguranje depozita BiH u slučaju Bobar banke, da su za desetine hiljada osiguranih deponenata u vrlo kratkom roku uspjeli na izvanredan način da isplate deponente i štediše", dodao je on.

Ovaj forum okuplja osiguravatelje, predstavnike agencija za osiguranje depozita iz cijele Evrope, a trenutno su članice ovog foruma 57 zemalja.

Patrik Leb, zamjenik predsjedavajućeg foruma, ističe da nemaju mogućnost da isplaćuju osiguranje depozita za svoje članove, ali imaju mogućnost prekogranične posudbe sredstava, ukoliko nekoj članici to treba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije