BiH

Nakon zasjedanja MMF odobreno 145 miliona KM za BiH

Nakon zasjedanja MMF odobreno 145 miliona KM za BiH
Foto: N.N. | Nakon zasjedanja MMF odobreno 145 miliona KM za BiH
Dejan Šajinović

VAŠINGTON - Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda na sjednici koja je održana danas u Vašingtonu donio je odluku o isplati druge tranše proširenog aranžmana s BiH.

Dosad je u okviru aranžmana između BiH i MMF-a isplaćena prva tranša od oko 150 miliona maraka, a ukupna vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu maraka. Druga tranša iznosi 155 miliona maraka, a po uhodanom ključu dvije trećine novca pripadaju FBiH, a jedna trećina RS.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, juče je u Vašingtonu uoči sjednice razgovarala sa zamjenikom izvršnog direktora u Međunarodnom monetarnom fondu Ričardom Dornbošem.

Kako je saopšteno iz Biroa Vlade RS, Dornboš je pozdravio doprinos koji je pružila Vlada na sprovođenju reformi i mjera definisanih Reformskom agendom i u pismu namjere MMF-u.

"Sagovornici su ocijenili da se Vlada RS pridržava dinamike u sprovođenju mjera preuzetih iz Reformske agende, a tome u prilog ide i podatak da je od 78 predviđenih mjera većina njih realizovana i da je u toku realizacija preostalih", saopšteno je.

Ovom prilikom, dalje je istaknuto, razgovarano je i o stanju u oblasti javnih finansija i navedeno da aktivnosti koje se sprovode doprinose stabilizaciji i prevazilaženju izazova u ovoj oblasti.

Kako je ranije rekao Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, novo pismo namjere, koje je poslano nakon usvajanja seta zakona o akcizama, ostalo je potpuno identično, osim što su promijenjeni određeni rokovi i dio prethodnih mjera pretvoren u strukturne mjere. On je objasnio da je u međuvremenu BiH ispunila dio mjera kako je to dogovoreno i definisano u dopunskom pismu namjere.

"Jedna od tih mjera je set zakona o akcizama, a druga, koja je bila prethodna mjera, Zakon o osiguranju depozita, postala je strukturna mjera", rekao je Zvizdić i dodao da bi ovim bila završena legislativna reforma bankarskog sektora.

"Bosna i Hercegovina je u posljednjih nekoliko godina nastavila ostvarivati napredak u smanjenju unutrašnjeg i vanjskog debalansa. Vlasti su takođe provele ekonomske politike i strukturalne reforme u sklopu programa koji podržava MMF, uključujući i održavanje fiskalne discipline, očuvanje finansijske stabilnosti i unapređenje poslovnog okruženja. Važno je da vlasti nastave sa naporima u smislu jačanja potencijala za rast i rješavanja strukturalnih slabosti, uz održavanje ekonomske i finansijske stabilnosti." izjavio je nakon sjednice zamjenik direktora MMF i v.d. predsjedavajućeg Izvršnog odbora Tao Žang.

Podsjećanja radi, u narednom periodu vlasti u FBiH treba da potpišu ugovore s međunarodnim savjetnicima za sprovođenje operativne i finansijske dubinske analize za "BH Telecom" i HT Mostar s ciljem njihove rekonstrukcije ili prodaje akcija.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije