BiH

Naplatne kućice na ulazu u RS?

Naplatne kućice  na ulazu u RS?
Naplatne kućice na ulazu u RS?

BANJALUKA - Prema sadašnjem rješenju, na ulazu u RS na koridoru 5c biće postavljene naplatne kućice, jer se dio koridora kroz BiH odvojeno radi u RS i FBiH.

Dušan Topić, direktor "Autoputeva RS", ističe da je trenutni stav RS da treba da budu postavljene naplatne kućice na ulazu u RS, odnosno na dijelu koridora koji prolazi kroz nju. Međutim, on je mišljenja da bi trebalo naći neko drugo, praktičnije rješenje.

"Ne bi bilo dobro rješenje da putnik uđe na Svilaju, pa onda u Vukosavlju da ima naplatu na ulazu u RS, pa kod Doboja opet naplatu ponovo pri ulasku u FBiH. Do puštanja u promet ima još tri do četiri godine. Mislim da imamo dovoljno vremena da s kolegama iz FBiH nađemo najbolje rješenje", rekao je Topić.

Jedna od ideja koja se spominje je da rješenje bude vinjeta, ali Topić ističe da u RS smatraju da vinjeta ne bi bila dobro rješenje, jer su svi autoputevi u RS koncentrisani na sjevernom dijelu.

"Nadam se da će kroz mehanizam koordinacije naših i u FBiH doći do rješenja oko naplate tako da se može proći bez naplatnih kućica. Najnormalnije i najoptimalnije rješenje bilo bi da bude elektronska preraspodjela prihoda", rekao je Topić.

I u RS i u FBiH smatraju da bi trebalo naći jedinstveno rješenje za cijelu rutu

Enver Bijedić, ministar saobraćaja i komunikacija FBiH, rekao je da o načinu naplate još nije postignut nikakav dogovor. Istakao je da postoje još i problem nedefinisanih nadležnosti na koridoru.

"Nije još dobro definisano ko će na kojem dijelu koridora vršiti radove, održavanje, a ni sistem obavještenja i signalizacije još nije definisan. I to bi trebalo da bude jedinstveno na cijelom koridoru", objasnio je Bijedić.

Rekao je da FBiH stoji na stanovištu da bi i sistem naplate trebalo da bude jedinstven na cijeloj trasi.

"To znači da neko ko krene iz Hrvatske ne treba svako malo da plaća putarinu ili da ima vinjetu u FBiH koja mu ne bi važila u RS. Trebalo bi da bude jedinstven sistem. Ako je Topić rekao da RS razmišlja da bude jedinstven sistem, mi to sto odsto podržavamo. Nebitno kakav, čiji, sasvim je svejedno", rekao je Bijedić.

Cijena putarine tri marke

Dušan Topić, direktor "Autoputeva RS", govoreći o putarini na autoputu Banjaluka - Gradiška, rekao je da je kalkulacija da cijena bude oko tri marke.

"Otprilike je evropski prosjek deset feninga po kilometru, plus-minus 15 odsto. Od Klašnica do Čatrnje imamo oko 30 kilometara, što znači da bi autoput trebalo da košta oko tri marke", rekao je Topić.

Objasnio je da se RS trajno opredijelila za sistem naplatnih kućica, umjesto vinjeta, jer je to sistem "para na licu mjesta", stvaranje novih radnih mjesta, a otvara i mogućnost uvođenja elektronske naplate, što je, kako je istakao, sistem koji se odlično pokazao u Hrvatskoj.

"Elektronska naplata je prilično korisna za one koji često putuju. Ona je i nešto povoljnija, a imamo i primjer u Hrvatskoj, u kojoj je putarina poskupjela, ali ne i elektronska naplata", rekao je Topić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije