BiH

"Narodna skupština RS nije izvršila Odluku Ustavnog suda BiH"

"Narodna skupština RS nije izvršila Odluku Ustavnog suda BiH"
"Narodna skupština RS nije izvršila Odluku Ustavnog suda BiH"

SARAJEVO - Ustavni sud BiH u petak je rješenjem utvrdio da Narodna skupština RS nije izvršila Odluku Ustavnog suda BiH broj U 3/13 od 26. studenog 2015. godine.

Shodno tome, Ustavni sud BiH je utvrdio da odredba članka 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 43/07) prestaje važiti narednog dana od dana objave rješenja u „Službenom glasniku Bosne i Hercegovine“.

U skladu sa članom 72. stav (6) Pravila Ustavnog suda BiH, rješenje će se dostaviti Tužilaštvu BiH i objaviti u Službenom glasniku BiH, Službenim novinama FBiH, Službenom glasniku RS i Službenom glasniku Distrikta Brčko.

Narodna skupština RS imala je rok do 25.juna da izvrši Odluku, što nije učinila. Potom je NS RS zatražila preispitivanje Odluke, što je Ustavni sud odbio, jer nisu, kako su naveli, nisu prezentirane nikakve nove činjenice.

Ustavni sud BiH podsjeća da su njegove odluke konačne i obvezujuće, da ih je svaka fizička i pravna osoba dužna poštovati, a svi organi vlasti dužni u okviru svojih nadležnosti utvrđenih Ustavom i zakonom provoditi.

„Sve odluke o apelacijama usvojene na sjednici bit će dostavljene podnositeljima apelacija u roku od mjesec dana i objavljene na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine“, saopštili su iz Ustavnog suda BiH.

Iz Narodne skupštine RS kazsli su da ovo zkaonodavno tijelo neće komentarisati odluku Ustavnog suda BiH dok ne dobije zvanično odluku suda kao strana u sporu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije