BiH

Skupština i danas o referendumu

Skupština i danas o referendumu
Skupština i danas o referendumu

BANJALUKA - Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske nastaviće danas desetu posebnu sjednicu na kojoj bi trebalo da bude reaktivirana odluka o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, saopšteno je iz kabineta predsjednika parlamenta Srpske.

Nastavak posebne sjednice zakazan je za 10.00 časova.

Po završetku desete posebne sjednice, počeće peta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, navodi se u saopštenju.

20.30 Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je večeras da referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH mora biti održan jer se ne mogu više "servirati" rješenja, prema kojima, svaki dan treba da se desi neka erozija nadležnosti Srpske.

"Takva rješenja nećemo jer i ovako decentralizovana zemlja može da se kreće ka EU. To su uradile i druge složene države", rekla je Cvijanovićeva tokom rasprave na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske.

19.47 Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović istakao je danas da pravosudne institucije sa nivoa BiH ne priznaju žrtve srpskog naroda iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata.

"Zbog toga smatram da je potrebno održati referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH", rekao je Savanović na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

On je napomenuo da u Srpskoj mora biti pokazano apsolutno jedinstvo kada je riječ o organizovanju referenduma.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić kaže da ova stranka nije protiv referenduma kao demokratskog izražavanja volje građana, ali ne na predloženi način.

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Branislav Borenović naglasio je da ova stranka nije zadovoljna radom pravosuđa BiH, ali ni onog u Srpskoj.

"U Srpskoj nije procesuiran nijedan krupan predmet koji se odnosi na kriminal i korupciju, iako je PDP podnio nekoliko prijava. Problem je i što veoma malo znamo o strukturalnom dijalogu", rekao je Borenović.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske trebalo bi da bude reaktivirana odluka o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

18.57 Potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić istakao je da je moć referenduma nesumnjiva i pozvao poslanike da se u vezi sa tim ne dijele jer će, kako smatra, podjele stvoriti "mogućnosti za neki intervencionizam"

18.25 Klub poslanika SNSD je amandmanom predložio da referendum bude održan prve nedjelje po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu Odluke o referendumu. Odluka stupa na snagu osam dana od objavljivanju u Službenom glasniku.

18.12 Poslanik DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović rekla je da se u Sudu BiH u oblasti ratnih zločina skoro 80 odsto presuda odnosi na Srbe, čime se pokušavati dati karakter rata, te naglasila da proizilazi da je samo jedna strana bila agresor i činila zločine, i to organizovano.

Ona je, tokom rasprave na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske, rekla da su karakteristike Suda i Tužilaštva BiH učešće stranih sudija i tužilaca u njihovom radu, što je suprotno suverenitetu jedne zemlje, te retroaktivna primjena zakona na koju je morao reagovati Sud za ljudska prava u Strazburu, sporost u rješavanju predmeta i provođenju istraga.

Stevanovićeva je istakla da ne vidi problem o izjašnjavanju naroda na referendumu, dodajući da to nije nikakav atak na institucije BiH, već vraćanje BiH u okvire Dejtonskog mirovnog sporazuma.

18.09 Poslanik NDP-a Dragan Čavić izjavio je da predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku pokretanje priče o referenduma u RS-u o Sudu i Tužilaštvu služi kao sredstvo političkog pritiska prema predstavnicima EU za restruktuiranje tih pravosudnih institucija na nivou BiH.

Kazao je da je referendumska priča ponovo pokrenuta u RS da bi se zauzele bolje starne pozicije u nastavku strukturalnog dijaloga, koji je i pokrenut 2011.godine, nakon prve priče o referendumu u RS-u.

17.24 Nakon pauze, nastavljena je posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da bude reaktivirana odluka o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je 2. jula zahtjev Narodnoj skupštini Srpske da na posebnoj sjednici razmatra donošenje, odnosno reaktiviranje, odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Referendumsko pitanje trebalo bi da glasi "Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?".

14.53 U toku je pauza u Narodnoj skupštini na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a, koja će trajati do 17 sati.

Radovan Višković, predsjednik Kluba SNSD-a, je rekao da Govedarica svojim obraćanjem nije nimalo dostojanstva pokazao prema instituciji predsjednika RS i da mu je želja bila da provocira kako bi se parlament udaljio od teme koja se tiče referenduma.

Govedarica je rekao da je Dodik kvalifikacijama koje je iznio diskreditovao parlament.

"Jesmo protiv vas i vaše politike koja je napravila bijedu u RS i koja pravi milionske afere u RS. Garantujemo vam da ćemo srušiti vašu potliku. Vi ste pokazali da niste predsjednik Republike nego običan kabadahija", rekao je Govedarica.

On je optužio Dodika da trguje srpskim nacionalnim interesima. 

14.47 Mihajlica je zatim rekao da je Dodik povrijedio Poslovnik jer je vijeđao narodne poslanike. Na kraju su poslanici izglasali da nije bilo povrede poslovnika, iako je poslanik SRS RS Milanko Mihajlica tvrdio da je Dodik u svom reagovanju koristio i neke neprimjerene riječi za parlament.

14.44 Referendum u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH će se održati, budite sigurni, izjavio je predsjednik Milorad Dodik.

On je u oštrom reagovanju na izlaganje šefa Kluba poslanika SDS-a Vukote Govedarice rekao da je svjestan da će na odluku Narodne skupštine RS o referendumu biti uložen veto u Vijeću naroda RS te da stoga nije mogao precizirati datum izjašnjavanja.

"Ja sam politička gromada, vi niste", istakao je Dodik, između ostalog, u oštrom obraćanju Govadarici, u kojem je SDS optužio za izdaju interesa RS i čak pitao želi li da raspiše vanredne izbore kako bi se uvjerili da SDS neće dobiti ni 10 posto podrške građana, jer su razjedinjeni.

14.33 Dodik je rekao da su Govedarica i Mladen Bosić prije dva dana bili na sastanku sa jednim ambasadorom koji im je rekao da "ako SDS sada zbog referenduma ne smijeni Dodika, da će promijeniti svoju politiku prema toj partiji".

14.32 Dodik je Govedarici odgovorio da je ponosan da je citirao ono što je SNSD radio pod ogromnim pritiskom i prijetnjama da će im funkcioneri biti smijenjeni. 

Dodik je rekao da ga je zvao evropski komesar za proširenje i tražio ukidanje odluke o referendumu a da mu je Dodik poručio da nema odustajanja. 

On je rekao da dok se SNSD suprotstavljao nametanju zakona, Govedarice "nije bio nigdje". 

"SNSD je jasan branitelj onoga što vi i vaša partija uporno rušite', rekao je Dodik i dodao da je Bosić u Sarajevu proglašen "novim probosanskim liderom". 

14.31 Cvijanovićeva je ustvrdila da je opozicija dobila nalog da raspravu odvuče od teme referenduma. 

14.20 Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, je istakla da strukturalni dijalog nije dao rezultate zato što se nastojalo udaljiti od ključnih pitanja zbog kojih je dijalog i započet. 

''Činjenica je da su neke odluke nametnute bile naknadno prihvaćene u parlamentu, ali da to ne znači da su one bile ispravne'', kazala je ona. 

Rekla je da organizovanje referenduma i strukturalni dijalog mogu ići paralelno. 

Dodala je da je dolazak i intervencija tadašnje visoke predstavnice za spoljnu politiku i sigurnost EU Ketrin Ešton 2011. godine i njena molba da se ne sprovede referendum svjedoči da su institucije u RS bile u pravu. 

14.17 Govedarica je rekao da referenduma neće biti jer je iz prvobitnog prijedloga ispao konkretan datum, koji se odnosio na prvu sedmicu septembra.

13.56 Vukota Govedarica, predsjednik Kluba SDS kaže da Dodik nije rekao ništa što nije govorio i prilikom prošlog raspisivanja referenduma i dodao je da se SDS slaže sa svim što je rekao u vezi sa nametnutim odlukam I sa analizom trošenja budžeta od strane novoformiranih institucija na nivou BiH, ali je i dodao da je u tome Dodik sam učestvovao.

"Ovo je obračun Milorada Dodika sa samim sobom", rekao je Govedarica i istakao da je SNSD bio saveznik međunarodne zajednice u tom periodu, o čemu Dodik danas, kako je rekao, nije govorio. 

13.55 Milanko Mihajlica iz SRS rekao je da je predsjedniok Dodik danas sat i po govorio o stvarima u kojima je sam učestvovao i kojima je doprinio. Mihajlica je upitao Vladu RS jesu li za referendum ili su za nastavak strukturalnog dijaloga. 

13.39 Kasipović je rekao da su se u strukturalnom dijalogu birale sporedne teme kako se namjerno ne bi razgovaralo o radu Suda i Tuzilaštva BiH. 

13.37 Potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović se osvrnuo na strukturalni dijalog. 

''Da je ovaj proces uspio, vjerovatno danas ne bi bilo ove sjednice i ove teme'', poručio je.

''Strukturalni dijalog nije uspio jer neko nije želio da uspije. Jedini doprinos da on uspije je davala RS. Svi drugi su smanjivali šanse, proširivali dnevne redove, kaže ministar. 

13.36 Kako javlja novinar ''Nezavisnih'' za raspravu se do sada prijavilo oko 15 poslanika. Očekuje se da će rasprava trajati dugo.

13.33 Slobodan Protić, koji govori u ime Kluba SP, u svojoj diskusiji ističe da ovakvo pravosuđe ne doprinosi pomirenju, a visoki predstavnici svojim odlukama su kršili pravne postulate. 

13.27 Bošnjacki poslanici izjavili su da  inicijativa nije u skladu s Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom, te da će ostati na sjednici do kraja i napustiti je kada bude glasanje.

Oni su  medijima rekli da će odluku ako bude usvojena morati da potvrdi i Vijeće naroda Republike Srpske, što će blokirati Klub Bošnjaka.

13.25 Počela je poslanička rasprava.

13.22 ''Za zločine nad srpskim narodom pravosnažno osuđemo samo 18 lica od čega 14 Bošnjaka, sto je ukupno 7,4 odsto od svih pravosnažnih presuda'', kaže Kojić i dodaje da su za krivično djelo genocida isključivo osuđeni Srbi. 

''Za zločin protiv čovječnosti koje definisano kao široki sistrematski napad 186 lica od cega su 90 odsto Srbi. Samo tri Bošnjaka, a Hrvatima se stavljaju na teret samo nad Bošnjacima'', pojašnjava. 

13.17 Milorad Kojić direktor Centra za istraživanje ratnih zločina kaže da kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina iz proteklog rata nad Srbima i pronalaska nestalih lica Srba od kada je u nadležnosti pravosuđa na nivou BiH je u potpunom zastoju. 

''Odlukama visokih predstavnika stvaran institucinalni i pravni okvir u kojem se Srbima pripisuje iskljuičiva krivica za zločine iz proteklog rata'', pojasnio je Kojić. 

''U postupcima protiv Srba optužnice se terete na upitnim iskazima svjedoka dok dokumenacjia institucija RS koja se šalje za Sud i Tužilaštvo ne predstavlja vazan dokazni materijal'', priča Kojić i  dodaje da je cilj je da se Srbi proglase za jedine krivce za događaje u proteklom ratu. 

13.12 On je kazao na kraju da Sud i Tužilaštvo nisu opravdali svoju ulogu i njihov rad i dalje predstavlja kamen spoticanja.

''Interes BORS je politički stabilna i jaka RS'', kazao je na kraju. 

13.09 ''RS mora formirati više istražnih timova s ciljem istraživanja svih događaja iz proteklog rata kako bi efikasnije mogli podnijeti dokaze i argumente kad se pojave novi slučajevi procesuiranja Srba od strane Suda i Tužilaštva BiH'', zaključio je. 

13.08 Miletić ističe da Tužilaštvo BiH ima video materijal gdje se vidi da je Atif Dudaković, naređivao paljenje srpskih kuća, a po tome ne postupa. 

13.06 ''Tužilaštvo je pritiskalo svjedoke da ako lažno ne svjedoče da će protiv njih biti dizane optužnice, a ako budu lažno svjedočili protiv Srba da će biti oslobođeni optužnica'', kazao je Miletić. 

13.04 ''Selektivno su primijenjivali pravdu u procesuiranju ratnih zločina. Sud i Tužilaštvo pod direktnim uticajem bosnjačkog rukovodstva s ciljem realizacije njihovih ratnih ciljeva'', kaže Miletić.

Takođe kaže da se želi stvoriti utisak da je RS nastala na ratnim zločinima i da kao takva ne može opstati. 

13.00 Poslanicima se obraća Duško Miletić u ime Boračke organizacije RS.

''Rad Suda i Tužilaštva BiH je selektivan na štetu srpskog naroda'', kaže on.

12.59 ''Uvjeren sam da u Republici Srpskoj možemo imati jedinstvo oko ovoga pitanja i zato pozivam sve narodne poslanike da nakon obuhvatne rasprave donesu odluku o raspisivanju referenduma i utvrde referendumsko pitanje i da se odlukom direktno ili indirektno odredi datum održavanja referenduma, koji po Zakonu ne može biti prije 30 dana ni kasnije od 6 mjeseci od kada odluka stupi na snagu. Prema članu 36. Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, Narodna skupština kao nadležni organ, u roku od 6 mjeseci nakon održanog referenduma donosi odgovarajući akt kojim određuje aktivnosti i rokove za ostvarivanje odluke građana iskazane na referendumu'', istako je predsjednik Dodik i pozvao poslanike u Parlamentu da podrže njegovu odluku o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

12.13 ''Prateći višegodišnju implementaciju Zaključaka i Preporuka Narodne Skupštine Republike Srpske o sistemu pravosuđa u okviru strukturalnog dijaloga, može se konstatovati da on nije dao željene efekte, što je povod reakcije najviših institucija Republike Srpske za raspisivanje Republičkog referenduma po ovom pitanju'', kazao je on.

12.12. ''Međunarodni predstavnici u Sarajevu se dogovaraju Bošnjacima jer se plaše protesta koji bi uslijedili protiv njih'', jasna je poruka prvog čovjeka RS.

12.09 ''Pozivam ambasadora SAD da pokaže mjesto u Ustavu BiH na kojem piše da BiH ima Sud BiH'', istako je on.  

12.07 ''Propala suđenja zbog nerazumnih optužnica i poništenih presuda koja su bila produkt površnosti i neodgovornosti prije svega stranih tužilaca i sudija, sistematski su uništavala pravosudni sistem'', poručuje Dodik pred poslanicima.

12.05 Dodik je rekao da je ocjena ustavnosti o nametanju zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH imali smiješno obrazloženje koje nije temeljeno na Dejtonskom sporazumu.

''Potčinjenost, reklo bi se čak i snishodljivost Ustavnog suda BiH prema Visokom predstavniku, dala je očekivanu odluku – da je takav Zakon o Sudu BiH, u saglasnosti sa ustavom BiH. Pošto ne može da nađe nikakvu ustavnu ni pravnu zasnovanost u pogledu nadležnosti za uspostavljanje Suda BiH, Ustavni sud BiH pribjegava proizvoljnim procjenama i očekivanjima, pa time još dodatno potvrđuje svu nepravnost i neozbiljnost takve konstrukcije, kako u Odluci Visokog predstavnika da nametne takav zakon, tako i u svojoj odluci da taj zakon proglasi ustavnim'', poruka je predsjednika.

12.03 ''Ustav BiH koji je Aneks 4. Dejtonskog sporazuma, u određivanju nadležnosti BiH, nije odredio pravosuđe, pa ono u skladu sa članom 3.3.a. Ustava, pripada entitetima kao njihova nadležnost. Tako je i bilo sve dok Visoki predstavnik Volfgang Petrič svojom odlukom 12. novembra 2000. godine, nije nametnuo Zakon o Sudu BiH. Na tu Petričevu odluku je dvadesetpet poslanika Narodne skupštine Republike Srpske, uputilo zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o Sudu BiH, sa obrazloženjem da pravosuđe nije predviđeno kao nadležnost Bosne i Hercegovine'',kazao je i dodao da su članom 3.1. Ustava BiH definisane  nadležnosti institucija BiH, a članom 3.a. je određeno da ''sve državne funkcije i ovlašćenja koja ovim Ustavom nisu izričito dodijeljena institucijama Bosne i Hercegovine pripadaće entitetima''.

12:01 ''Taj izmišljeni i nametnuti „državni“ pravosudni sistem, Bosnu i Hercegovinu čini dodatno nestabilnom i još više podijeljenom. Razvijen je čitav instrumentalizovani sistem koji je u funkciji selektivne pravde i vladanja Bosnom i Hercegovinom suprotno Ustavu i zakonima čime se krši vladavina prava kao jedan od postulata demokratskih i suverenih država'',kaže Dodik.

12.00 Osim što su pritiskali srpske i hrvatske funkcionere, Dodik je rekao da je pritisak obuhvatao i formiranje odjeljenja za ratne zločine koji je, prema njemu, sudio uglavnom samo Srbima. 

Rekao je da su 2006. godine on i Čavić, koji je tada bio predsjednik RS, podnijeli prijavu protiv Atifa Dudakovića, komandata Petog muslimanskog korpusa uz brojne dokaze i vidio snimke za odgovornost za zlocine nad Srbima, a Tužilaštvo, kako je rekao Dodik, i dalje čuti o tome. 

11:57 Dodik je rekao da su na sličan način sudski gonjeni i Mladen Ivanić i Milovan Bjelica. 

11:56 ''Cilj zloupotreba nezakonito nametnutih Suda i Tuzilaštva BiH je disciplinovanje srpskih i hrvatskih funkcionera, podsjetivši da je Mirko Šarović kao predsjednik RS bio zrtva sudskog procesa koji je kasnije dobio i odstetu od 102 hiljade maraka'', smatra on.

11.55 Dodik je rekao da je ponosan na zaključke koji su usvojeni 2011. godine. 

On je rekao da su Amerikanci nagovorili Aliju Izetbegovića da odbije Kutiljerov mirovni plan pod izgovorom da su bosanski Srbi izvršili agresiju, te je dodao da su američki zvaničnici kasnije sami priznali da su Srbe proglasili agresorima prije početka rata. 

''Zajedničku budućnost možemo graditi na pomirenju ali samo uz postovanje Dejtonskog sporazuma'', kaže predsjednik RS. 

11.48 Dodik je podsjetio da je 2011. godine Narodna skupština takodje raspravljala o Sudu i Tuzilaštvu BiH. Rekao je da je RS tražila samo da se poštuje Dejtonski ustav.

''Naš današnji zahtjev se takođe odnosi samo na to da se poštuje Dejtonski ustav i da se nadležnosti razgraniže na nažin kako je to predviđeno Dejtonom'', kaže. 

11.46 ''Ovdje se radi da li ćemo danas krenuti putem očuvanja Ustava i braniti naše međuanrodno pravo ili u urušavanje RS'', poručio je on. 

Dodik je rekao da ne želi nastaviti plaćati pretplatu BHT od koje, kako je rekao, RS nema nikakve koristi. 

Postoje brojni primjeri koilko nas koštaju neustavne i nametnute institucjie na nivou BiH. 

11.45 ''Sud BiH je u periodu osnivanja koštao 130 miliona, a RS 43 miliona maraka. Taj novac korišten je da se proganjaju ljudi u RS kao sto se moše vidjeti u praksi. 

Tuzilaštvo BiH je potrošilo 30 milona maraka građana RS, a Ministarstvo odbrane BiH je kostalo RS milijardu maraka'', kaže predsjednik RS.

11.42 ''Glasači se u američkim državama mogu odlučiti na referendum na kojem mogu odbaciti zakon koji je usvojen na saveznom nivou'', kaže Dodik. 

''BiH je postala pravni monstrum nasilnim oduzimanjem dejtonskih nadležnosti entitetima'', poručuje Dodik. 

On kaže da je od 2000 do 2015 RS  za nove institucije na nivou BiH dala 5,4 milijardi maraka.

''2000. godine se za zajedničke institucije ukupno davalo 280 miliona KM, a danas se daje 1,5 milijardi maraka'', kaže Dodik. 

11. 33 Milorad Dodik, predsjednik RS je rekao da je RS i po RS i Ustavu BiH nadležna da raspise referendum po članu 77 ustava RS u kojem stoji da NS RS može odlučiti da o pojedinim pitanjima iz svoje nadleznosti odluke donosi nakon izjašnjavanja građana na referendumu. 

11. 31 Dodik je u u svom izlaganju ukazao na primjere koji,  prema njemu, pokazuju kako su visoki predstavnci kršili ustav i nametali odluke. 

Rekao je da je Ustavom RS obavezna na potpunu primjenu Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH prema kojem nadležnost nad pravosuđem pripada entitetima. 

Rekao je da RS pripadaju sve nadležnosti osim onih koje su izričito dodijeljene BIH. 

11.29  Milorad Dodik zatrazio podršku jer je o ovom pitanju potrebn van nacionalni koncenzus svih partija i svih grupa u RS, kako bi u BiH vratilo postivanje ustavnosti i zakonitosti a ne da se legalizuje pravno nasilje visokih predstavnika. 

11.27 Počela je posebna sjednica NS RS.

Ukupno su glasala 74 poslanika, a četiri su bila protiv usvajanja dnevnog reda, slijedi obraćanje Dodika. 

11.16. Oglašava se skupštinsko zvono, uskoro počinje zasjedanje poslanika.

11.15 Šef Delegacije Evrospke unije (EU) u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark kratko je boravio u NSRS, gdje razgovarao sa rukovodstvom Parlamenta RS.

11.07 Milorad Dodik, predsjednik RS, stigao je u NSRS, gdje će poslanicima predstavi svoj prijedlog za raspisivanjem referenduma. 

U skupštini je i Željka Cvijanović, premijerka RS.

Posebnu sjednicu Narodne skupštine Srpske na kojoj bi trebalo da bude reaktivirana odluka o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH Kolegijum je zakazao 7. jula. 

Referendumsko pitanje trebalo bi da glasi "Da li podržavate neustavno i neovlašteno nametanje zakona od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?".

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je 2. jula zahtjev Narodnoj skupštini Srpske da na posebnoj sjednici razmatra donošenje, odnosno reaktiviranje, odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH. 

Cvijanović: Ne treba odustati od referenduma

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH ne treba odustati jer njime nije ugrožen evropski put i da se može odvijati uz strukturalni dijalog.

Govoreći o tome da li je strukturalni dijalog bezuspješno okončan, Cvijanovićeva je navela da taj dijalog sada dobija novu formu, nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"U okviru toga će se odvijati i razgovori, između ostalog, i o temi pravosuđa, posredstvom odgovarajućih odbora", navela je Cvijanovićeva u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske.

Ona je napomenula da strukturali dijalog nije dao rezultate u protekle četiri godine, zbog nastojanja da se dekoncentrišu i pažnja i teme, te da se učesnici odvrate od onog što je bio ključni cilj, što su bila četiri ključna pitanja zbog kojih je taj dijalog i počeo.

"Mi smo danas ovdje da raspravimo, mada to nikada neće moći biti dovoljno, s obzirom na štetu koju je pravosuđe, nastalo nametnutim odlukama visokog predstavnika, prouzrokovalo Republici Srpskoj, a usuđujem se reći i cijeloj BiH", kaže Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, takvi zakoni su se našli u parlamentu zato što je bilo i objašnjenje i OHR-a i svih drugih relevantih tumača koji su rekli da se zakoni mogu mijenjati i samo onda ako prođu parlamentarnu proceduru.

Cvijanovićeva je konstatovala da takvi zakoni nikada nisu mogli biti mijenjani upravo zato što nije bilo volje bošnjačkih političkih partija.

"Sigurna sam da su ti zakoni donošeni u dogovoru sa bošnjačkom politikom i nisu mogli biti mijenjani upravo zato što nikada nije mogla biti mobilisana volja bošnjačkih partija za njihovom promjenom", rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je naglasila da strukturalni dijalog može da se nastavi ili ne nastavi, i da referendum i strukturalni djalog mogu ići "ruku pod ruku".

Ona je podsjetila da je tadašnji visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost EU Ketrin Ešton zamolila da Srpska ne organizuje referendum u vezi sa pravosudnim institucijama na nivou BiH, uz obećanje da će Unija pokrenuti strukturalni dijalog.

Kada je riječ o stavu opozicije o referendumu, premijer Srpske je navela da je njihov cilj da temu sjednice skrenu sa referenduma, jer su "dobili i takve naloge".

"Vaš zadatak je da nas odmaknete od referenduma. To vam je neko drugi dao u nalog", istakla je Cvijanovićeva, obraćajući se poslanicima opozicionih stranaka.

Pravo ne referendum ne ugrožava suverenitet BiH

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je u razgovoru sa šefom Delegacije EU u BiH Lars Gunarom Vigemarkom da pravo na referendum ne ugrožava integritet i suverenitet BiH, koja je državna zajednica sastavljena od dva entiteta u čijoj nadležnosti je i pravosudni sistem.

Čubrilović je istakao da je Narodna skupština opredijeljena za poštivanje standarda i osnovnih principa parlamentarne demokratije, što podrazumijeva korišćenje svih legalnih, pravnih i političkih sredstava, uključujući i pravo građana da na referendumu, neposredno i slobodno, izraze političku volju, saopšteno je iz kabineta predsjednika Skupštine.

Tokom sastanka razmijenjena su mišljenja u vezi sa posebnom sjednicom Narodne skupštine, koja se održava na zahtjev predsjednika Republike, na kojoj narodni poslanici razmatraju prijedlog o reaktiviranju odluke o raspisivanju republičkog referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Čubrilović je istakao da je referendum legitimno demokratsko pravo, zasnovano na Ustavu i zakonu Republike Srpske koje omogućava građanima da izraze stav i mišljenje o svakom pitanju koje je od njihovog interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije