BiH

Ne zaboraviti da su svi bili žrtve rata

Ne zaboraviti da su svi bili žrtve rata
Ne zaboraviti da su svi bili žrtve rata

KONJIC - Predstavnici Saveza logoraša BiH, u saradnji s Helsinškim odborom za ljudska prava RS, posjetili su u petak bivši logor "Čelebići" kod Konjica, u kojem su za vrijeme rata bili zarobljeni Srbi.

Zajedno s njima u posjeti je bila i Meri En Henesi, šef Kancelarije Savjeta evrope za BiH, koja je kazala kako je bitno da se ne zaboravi da su u BiH svi bili žrtve rata.

"Današnja poruka je riječ solidarnost, koja treba da se odnosi na sve ljude u BiH. Ako gradimo solidarnost koja se tiče žrtava koje su patile, onda možemo izgraditi budućnost za sve narode u BiH", kazala je ona.

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH, podsjetio je da je logor svaki prostor u kojem su bili zatvoreni ljudi bilo koje nacije, vjere ili pola, a za koji postoje presude Međunarodnog suda u Hagu ili sudova u BiH.

"Žrtve će za nas uvijek biti žrtve. Mi zastupamo suživot, toleranciju i pomirenje. Svjesni smo da se ne može živjeti od prošlosti i treba gledati u budućnost", kazao je on.

Ovu posjetu u Savezu logoraša RS ocijenili su kao "pokušaj lažne brige za srpske žrtve konjičkih logora smrti", smatrajući da je ona u funkciji pravdanja potrošnje novca koje je Savez logoraša BiH dobio za određene projekte.

"Sramotno je što se nisu bar malo potrudili da na to stratište pozovu nekoga od preživjelih Srba iz tih strašnih kazamata. Da su to učinili, možda bi im neko i povjerovao da zaista vode brigu i o srpskih logorašima, jer su na ovaj način oskrnavili uspomenu na stradale Srbe u logorima smrti", saopštili su iz Saveza logoraša RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije