BiH

Nedostaju stotine policajaca u BiH

Nedostaju stotine policajaca u BiH
Nedostaju stotine policajaca u BiH

BANJALUKA - Većina policijskih agencija u BiH ne raspolaže optimalnim brojem zaposlenih, a jedan od drastičnijih primjera je Granična policija BiH, kojoj nedostaje čak 281 policijski službenik.

Ipak, u policiji tvrde da posao ne trpi zbog nedostatka kadra, ali ima i onih agencija gdje priznaju da bi rezultati bili bolji kada bi imali više radnih kolega. Istovremeno, naši sagovornici ističu da konstantno rade na "popunjavanju" svojih redova.

"Nama nedostaje oko 250 službenika raličitih nivoa. Ali, ovih dana biće raspisan konkurs, kroz kojih će biti zaposleno 50 policijskih službenika", ističe Irfan Nefić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo.

I tuzlanskim policajcima trebalo bi još kolega, potvrđuju u MUP-u Tuzlanskog kantona (TK), iz kojeg ističu da trenutno imaju oko 2.500 zaposlenih.

"Od toga, zapošljavamo oko 1.550 policijskih službenika, ali s obzirom da svake godine određen broj policajaca ode u penziju, potrebe su veće. Mi smo nedavno raspisali konkurs, kojim će da se zaposli 40 policajaca i deset mlađih inspektora", kaže Izudin Šarić, portparol MUP-a TK.

Brčanskoj policiji, po sistematizaciji, potrebno je 278, a zapošljava 262 policijska službenika.

Dujkovićeva tvrdi da u dosadašnjem periodu kadrovski manjak nije značajno ugrozio rad GP BiH, "najviše zbog dodatnih napora njenih pripadnika"

"Znači, nedostaje nam 16 službenika, ali se radi na tome da se popunjenost dovede do optimuma. Nije razlog u nedostatku novca pri zapošljavanju, već je suština u tome što neke kolege odlaze, a drugi u međuvremenu dolaze", ističe Halid Emkić, portparol Policije Brčko distrikta.

Granična policija (GP) BiH se već duže vrijeme suočava sa problemom kadrovskog manjka, a po trenutnoj sistematizaciji im nedostaje 281 policijski službenik, među kojima najviše u činu policajac. Ipak, u toku su aktivnosti da se ovako stanje "ublaži".

"U decembru ove godine u Graničnoj policiji BiH će, nakon završene takozvane tranzicijske obuke, početi da radi 25 policijskih službenika koji su prethodno radili u drugim policijskim tijelima, a odabrani su putem eksternog konkursa", objašnjava Sanela Dujković, portparol GP BiH.

Dujkovićeva tvrdi da u dosadašnjem periodu kadrovski manjak nije značajno ugrozio rad GP BiH, "najviše zbog dodatnih napora i užurbanog rada njenih pripadnika".

"No, u narednom periodu bi ovaj problem mogao značajno usporiti neophodan razvoj ove policijske agencije", naglašava Dujkovićeva.

U SIPA saznajemo da im takođe nedostaje određen broj policajaca, ali da iznalaze rješanja da se stanje popravi, dok Mirna Šoja, portparol MUP-a RS, naglašava da broj sistematizovanih radnih mjesta u MUP-u trenutno odgovara broju zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije