BiH

Nema smjene ni ako ne bude usvojen izvještaj o radu

Nema smjene ni ako ne bude usvojen izvještaj o radu
Maja Rener-Smajović - 08.08.2012 07:00

SARAJEVO - Više ne postoji mogućnost da direktor, zamjenik direktora i članovi Upravnog odbora Agencije za bankarstvo FBiH budu smijenjeni u slučaju da Parlament FBiH ne usvoji izvještaj o poslovanju Agencije u roku od šest mjeseci od isteka godine na koju se izvještaj odnosi.

Ovo je predviđeno izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za bankarstvo, koje je usvojila Vlada FBiH i uputila u Parlament.

Ekonomisti ističu da je to suludo jer smjena menadžmenta Agencije treba da bude vezana za rezultate Agencije koje i pokazuje izvještaj o poslovanju.

Smatraju i da nema razloga da direktor Agencije dodatno bude zaštićen s obzirom na to da nije mijenjan od njenog osnivanja.

Kako je obrazloženo iz Vlade FBiH, takve izmjene i dopune zakona date su sa ciljem poštivanja institucionalne nezavisnosti Agencije, te su jedan od uslova za kreditni aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji je preporučio da budu uklonjeni amandmani na zakon koji imaju potencijala da utiču na nezavisnost Agencije.

Igor Gavran, ekonomski analitičar u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, kazao je da menadžment Agencije za bankarstvo treba da bude što smjenjiviji.

"S obzirom na prigovore na rad Agencije, ako su potrebne ikakve izmjene onda su potrebne inovacije, da se razišlja o promjeni uloge Agencije, integraciji. Uvoditi izmjene da bi se zacementrirao menadžment neće donijeti ništa bankarskom sektoru", dodao je Gavran.

Naglasio je da, uostalom, "dotični menadžment" nije došao nekim velikim konkursom nego politički.

"Razumijem zašto MMF to traži, ali to su zahtjevi koje imaju u svom svijetu gdje je sistem uređen", dodao je Gavran.

U zakonu ostaje odredba da do smjene dolazi ako su direktor, njegov zamjenik ili članovi UO osuđeni za krivično djelo koje ih čini nedostojnim vršenja službe, a da mogu biti smijenjeni ako zdravstveno nisu sposobni obavljati dužnost ili su po nalazu nadležnog organa bili upleteni u ozbiljan prekršaj koji šteti interesima ili autoritetu Agencije.

Inače, poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH prošle godine nisu usvojili izvještaj o radu Agencije za bankarstvo, a ovo je uslijedilo nakon diskusije i negodovanja i zbog iznosa plate direktora.

Ibrahim Nadarević, poslanik SDA, kazao je da je dobro tako važne institucije držati što više nezavisnim, ali da to isto treba primijeniti i na policiju, što nije slučaj i pokazuje neprincipijelnost vlastodržaca.

"Vjerovatno ćemo kada opet budu opozicija imati kritike zašto je takav zakon", dodao je Nadarević, čija stranka trenutno čini Vladu FBiH uz SDP, HSP i NSRzB.

Slavica Josipović, predsjednica Kluba poslanika HDZ 1990 u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, stanke koja sada sa SDP-om, HDZ BiH i SBB-om čini većinu, kazala je da se mnogo puta desilo da ne budu usvojeni izvještaji o radu agencija, zavoda, preduzeća, ali da nema sankcija.

Ipak, dodala je da će se HDZ 1990 o ovome i ostalim aktuelnim dešavanjima u FBiH, poput rebalansa budžeta, tek odrediti.

Izjavu Zlatka Barša, direktora Agencije za bankarstvo FBiH, nismo dobili, jer je, kako su rekli u Agenciji, na godišnjem odmoru.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Dodik uplaćuje 500 KM za oboljele

  28.08.2014 14:37 - Fena

  BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas će, kako je saopšeno, lično uplatiti novčana sredstva u iznosu od 500 KM na račun udruženja oboljelih od amiotrofične lateralne skleroze i tako uzeti učešće u globalnoj akciji.

 • Mitrović: Izetbegović potpisuje deklaraciju u svoje ime

  28.08.2014 14:17 - Srna

  BEOGRAD - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sutra će u Mostaru potpisati regionalnu deklaraciju o nestalim u svoje, a ne u ime Predsjedništva BiH, s obzirom da se ova institucija nije izjasnila o sadržaju dokumenta, smatra predsjednik Organizacije porodica zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović.

 • Tihićevo zdravstveno stanje stabilno

  28.08.2014 13:52 - Srna

  SARAJEVO - Zdravstveno stanje predsjednika SDA Sulejmana Tihića danas je stabilno, nakon nedavnog pogoršanja, izjavila je Srni portparol Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu /KCUS/ Azra Dedajić.

 • Utvrđen raspored na glasačkim listićima

  28.08.2014 13:26 - Srna

  SARAJEVO - Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je žrijebanjem utvrdila redoslijed političkih subjekata na glasačkim listićima za prijevremene izbore za načelnika opština Laktaši i Srebrenik, zakazanim za 28. septembar.

 • Merkel: Svi imaju šansu da postanu članovi EU

  28.08.2014 13:04 - Agencije

  BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel, izjavila je da je ideja njene vlade bila da okupi predstavnike zemalja Balkana u Berlinu kako bi se pokazalo kako se od situacije ''jedni protiv drugih'' došlo do sadašnje ''jedni sa drugima''.

  Foto
 • U Kozarskoj Dubici 41 biralište

  28.08.2014 12:45 - Srna

  KOZARSKA DUBICA - Predstojeći opšti izbori biće provedeni u Kozarskoj Dubici na 41 biračkom mjestu, na kojima će pravo glasa moći da ostvari oko 23.950 registrovanih birača.

 • Penzioneri pozdravili inicijativu SP

  28.08.2014 12:40 - Srna

  BANJALUKA - Udruženje penzionera Republike Srpske pozdravilo je inicijativu Socijalističke partije /SP/ da od Vlade Republike Srpske zatraži da penzije budu povećane za novih tri odsto i da povećanje stupi na snagu od 1. oktobra.

 • DNS za rasterećenje privrede

  28.08.2014 12:18 - Srna

  BIJELJINA - DNS se zalaže za rasterećenje privrede kroz racionalizaciju poreza i doprinosa, rekla je član Gradskog odbora DNS-a Bijeljina Rada Baričanin.

 • Počeo sastanak ministara privrede u Berlinu

  28.08.2014 11:43 - Srna

  BERLIN - Sastankom ministara privrede zemalja regiona u Berlinu je počela konferencija o zapadnom Balkanu, koja se održava na inicijativu njemačkog kancelara Angele Merkel.

 • Vlajki: Ne prestaju napadi na glavne institucije RS

  28.08.2014 10:50 - Srna

  BANJALUKA - Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki smatra da ne prestaju brižljivo pripremljeni manipulativni napadi na glavne institucije sistema Srpske s ciljem obaranja sadašnje vlasti i da je na djelu vjerna kopija onog što se dešavalo prilikom obaranja Slobodana Miloševića.

 • Radončić: Mene nema u kriminalu

  28.08.2014 09:39 - Fena

  SARAJEVO - Lider Saveza za bolju budućnost, bivši ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić sinoć je bio gost emisije “Interview 20″ u programu BHT1.

  Video
 • FBiH traga za džihadistima

  28.08.2014 08:44 - Srna

  SARAJEVO - Dragan Lukač, direktor FUP-a, aktivirao je Odjeljenje za borbu protiv terorizma, čime je otpočelo provođenje dopuna Krivičnog zakona u dijelu koji se odnosi na sankcionisanje organizatora, učesnika i promotera odlaska na strana ratišta.

 • Revizori se svađali pred Komisijom

  27.08.2014 22:00 - Nihada Hasić

  SARAJEVO - Sukobi između glavnog revizora Ureda za reviziju institucija BH i njegovih zamjenika danas su na sjednici Parlamentarne komisije za finansije i budžet zasjenili utvrđene propuste u radu sedam bh. institucija, koje su za poslovanje u prošloj godine dobile mišljenje s rezervom.

 • U Berlinu će dominirati ekonomske teme

  27.08.2014 21:00 - Almedin Šišić

  BERLIN - Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zlatko Lagumdžija, šef bh. Diplomatije, i Boris Tučić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, predstavljaće BiH na sutrašnjoj konferenciji o zapadnom Balkanu u Berlinu.

 • Saradnja policija RS i Srbije biće ojačana

  27.08.2014 21:00 - D. Šajinović, D. Popović, Foto: A. Čavić

  BANJALUKA - Dobra saradnja policija Srbije i RS u narednom periodu biće unaprijeđena u oblasti obuke i edukacije kadra, ali i u operativnom segmentu, najavljeno je danas nakon posjete Banjaluci Nebojše Stefanovića, ministra unutrašnjih poslova Srbije.

  Foto

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner