BiH

Nemoguće ukinuti paušale?

Nemoguće ukinuti paušale?
Nemoguće ukinuti paušale?

SARAJEVO- Zajednička komisija za administrativne poslove bh. parlamenta razmatraće inicijativu o smanjenju povlastica poslanika i delegata, ali odluku o ukidanju paušala (713 KM) za 57 parlamentaraca ne može donijeti, rekao je danas Dragutin Rodić, predsjedavajući ove komisije.

"Paušal je garantovan članom 12 Poslovnika Doma i Komisija ne može to pravo ukidati. Komisija može donijeti samo odluku o ukidanju naknada za rad u ad hoc komisijama (475 KM)", objasnio je Rodić.

Predstavnički dom bh. parlamenta usvojio je preksinoć inicijativu poslanika SDA kojom se Zajednička komisija za administrativne poslove zadužuje da, između ostalog, "odmah smanji sve povlastice poslanika i delegata".

"Komisija će zasjedati sredinom juna i ova tačka će se sigurno naći na dnevnom redu, ali treba znati šta Komisija sa svojim nadležnostima može učiniti", dodao je Rodić.

U SDA tvrde da Komisija za administrativne poslove može ukinuti i paušale i naknade za rad u komisijama.

"Time bi ukupna primanja parlamentaraca bila svedena na najviše do 3.300 KM, umjesto sadašnjih od 4.700 do 5.000 KM", kazao je poslanik SDA Šefik Džaferović.

U Centrima civilnih inicijativa (CCI), koji provode monitoring rada parlamenta BiH, tvrde da je Zajednička komisija za administrativne poslove, i prije nego što je Predstavnički dom podržao inicijativu poslanika SDA, mogla ukinuti i paušal i ostale naknade.

"Samo po osnovu članstva u dvije ad hoc komisije parlamentarci mjesečno dobiju više od 900 KM, a tu su i naknade za posjete porodici četiri puta mjesečno za one koje žive na udaljenosti od Sarajeva većoj od 80 kilometara", precizirao je Ivica Ćavar, konsultant CCI-ja za monitoring rada parlamenta BiH.

Podsjetio je da zbog svih ovih prava primanja mnogih poslanika i delegata mjesečno iznose i po 7.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije