BiH

Neuspješan sastanak radnih grupa entitetskih zavoda za statistiku: Bez dogovora o popisu

Neuspješan sastanak radnih grupa entitetskih zavoda za statistiku: Bez dogovora o popisu
Neuspješan sastanak radnih grupa entitetskih zavoda za statistiku: Bez dogovora o popisu

SARAJEVO - Nakon višesatnih razgovora Centralnog popisnog biroa dogovor nije postignut jer Republički zavod za statistiku RS i dalje insistira na provedbi stavke 40.

Radmila Čičković, direktorica Republičkog zavoda, kazala je da nažalost dogovor nije postignut i kako se nadala da će se razumno analizirati otvorena pitanja, te naći rješenja.

"Međutim, to se nije desilo ovaj put, što nije isključeno da možda u nekom razumnom roku nećemo uspjeti", kazala je Čičkovićeva.

Dodala je da je, što se tiče stavova iz Republičkog zavoda za statistiku RS, sporan član 40, da rezident BiH ne može biti onaj ko radi ili se školuje u insotranstvu, izuzev susjedstva.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, kazao je da je sporno više od 50.000 osoba, koji se školuju ili rade u inostranstvu, precizirajući da je 17.000 njih u susjedstvu, a 40.000 u drugim zemljama.

"Ne znam zašto bi njih 17.000 mogli biti rezidenti, a preostalih 40.000 ne", naveo je on.

Izrazio je uvjerenje da neće propasti propis i kako vjeruje da će Agencija za statistiku BiH uraditi svoj posao a "njihov posao je objaviti rezultate popisa i prije toga dogovoriti jedinstvenu metodu obrade podataka".

Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH, rekao je da smatra kako popis neće biti poništen.

"Očekujem da ćemo, uz podršku sa strane, od viših instanci, riješiti neusaglašena pitanja i postići konsenzus te donijeti jedinstveni program za obradu podataka i objaviti rezultate popisa iz 2013", rekao je on.

On je kazao da odluka treba biti donesena konsenzusom.

"Očekujemo pomoć, a odluku donosimo mi", istakao je on. "Samo rezultati prihvaćeni od svih su korektni, a ja očekujem da ćemo na kraju takve i imati."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije