BiH

Nezavisne nastavljaju s objavljivanjem nelegalno prisluškivanih brojeva telefona građana BiH (II)

Nezavisne nastavljaju s objavljivanjem nelegalno prisluškivanih brojeva telefona građana BiH (II)
Nezavisne nastavljaju s objavljivanjem nelegalno prisluškivanih brojeva telefona građana BiH (II)

SARAJEVO, BANJALUKA - Institucije BiH moraju odgovoriti na pitanje ko i na koji način prisluškuje bh. građane jer je očigledno da se neko bavi paralelnim sistemom nadzora.

Ovo je danas rekla Dušanka Majkić, član dosadašnje zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH, i naglasila da isto tako treba postaviti pitanje ko sve može da prisluškuje u BiH jer postoje indicije da to mogu da rade i telekom operateri, pa čak i neke strane ambasade prisutne u našoj državi.

Majkićeva ističe da je BiH, pored domaćeg nelegalnog prisluškivanja, suočena i s prisluškivanjima drugih bezbjednosnih agencija iz regiona, a dokaz za to je Vjekoslav Vuković, kojeg je hrvatska obavještajna služba prisluškivala u BiH.

"Nadležni treba da daju odgovor ko stoji iza svega ovoga", kazala je Majkićeva.

"Nezavisne novine" nastaviće da objavljuju spisak od više od 5.000 brojeva mobilnih telefona, koje su najveći broj nelegalno i bez naloga nadležnih sudova i tužilaštava prisluškivali Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH (OBA) i Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

U Ministarstvu bezbjednosti BiH nakon pisanja "Nezavisnih" rekli su da su krajnje ozbiljno pristupili provjeri navoda i istinitosti objavljenog spiska.

"Sadik Ahmetović, ministar bezbjednosti BiH, tražiće od Tužilaštva BiH da pokrene istragu radi utvrđivanja okolnosti koje se odnose na neovlašteno otkrivanje podataka o telefonskim brojevima", stoji u saopštenju Ministarstva bezbjednosti BiH.

U saopštenju se dalje ističe da će Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti preduzeti mjere na utvrđivanju odgovornosti osoba koje se dovode u vezu s narušavanjem procedura propisanih odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka te da ti podaci, kako kažu, nanose izuzetno štetne posljedice po sigurnosne i druge interese BiH.

Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da neovlašteno prisluškivanje građana govori da je RS u pravu kada postavlja pitanje rada Suda i Tužilaštva BiH te da nema države na svijetu u kojoj neko može tako da se ponaša jer nema nikakve pravne sigurnositi i jasne odgovornosti.

U SIPA kažu da sve posebne istražne radnje u vezi s predmetima koji se vode preduzimaju isključivo po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH. U Sudu BiH navode da je zvaničan stav ove institucije da neće komentarisati objavljivanje spiskova nelegalno prisluškivanih građana u BiH.

Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, rekao je da je pitanje da li iko u ovom trenutku kontroliše OBA.

"Institucije vlasti u RS apsolutno nemaju koristi od takve bezbjednosne strukture, jer za šest godina od OBA nismo dobili nakakvu informaciju", nalasio je Radojičić.

Istraga:

Sadik Ahmetović, ministar bezbjednosti BiH, tražiće od Tužilaštva BiH da pokrene istragu radi utvrđivanja okolnosti koje se odnose na neovlašteno otkrivanje podataka o telefonskim brojevima

Džerard Selman, ministar pravde RS, rekao je da Sud i Tužilaštvo BiH moraju obratiti pažnju na nelegalno prisluškivanje u BiH te da je to pitanje koje se mora staviti na dnevni red jer se prisluškivanjem krše osnovna ljudska prava.

Veso Vegar, portparol HDZ 1990, smatra da je nelegalno prisluškivanje loš znak demokratičnosti i funkcionisanja institucija za svaku državu te da se radi o gaženju osnovnih ljudskih prava, što je jako opasna pojava.

Ivo Miro Jović, predsjednik HDZ BiH, kazao je da treba štititi našu društvenu zajednicu upravo od onih koji se najviše hvale da vole BiH, a čine sve da je sruše.

"Druga je stvar ukoliko ima indicija za neke kriminalne radnje, ali političke stvari su nedopustive za prisluškivanje", kazao je Jović.

Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA, je kazao da se BiH nalazi u takvom ambijentu da je podložna djelovanju brojnih obavještajnih službi.

"Kada su u pitanju domaće policijske agencije, apsolutni imperativ je da se ovaj instrument upotrebljava u skladu sa zakonom i pod strogom kontrolom", upozorio je Genjac.

Građani BiH koje smo danas kontaktirali, a čiji se telefonski brojevi nalaze na spisku, uglavnom su iznenađeni što su prisluškivani.

Kenan, ugostitelj iz Sarajeva, kaže da je povremeno imao problema s telefonom te da je moguće da je zbog prisluškivanja.

"Možda kod mene u kafanu dolaze neki ljudi koji su sumnjivi, ali ja zaista nemam šta da krijem", kaže Kenan.

Semir Fadilović iz Mostara, čiji je telefonski broj takođe na spisku, kaže nam da je primijetio prošle godine da mu se "telefon povremeno pogubi", ali da nije ni slutio da ga neko prisluškuje.

"Ne vidim razlog za to, radim kao trgovački putnik i nikakve veze nemam s bilo kakvim političkim, kriminalnim ili nelegalnim radnjama", ističe Fadilović.

OBA: Spiskovi nisu tačni

Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH saopštila je juče da objavljivanje "navodnog spiska" prisluškivanih telefona u "Nezavisnim novinama" za ovu agenciju predstavlja direktan udar na ustavni poredak, zakone i institucije BiH.

U saopštenju, koje je potpisao generalni direktor OBA Almir Džuvo, navodi se da objavljivanje "navodnog spiska prisluškivanih telefona" predstavlja "još jedan pokušaj organizovanog kriminala i korumpiranih lobija u BiH" da zaustave istrage koje vodi OBA.

"Želimo da obavijestimo javnost BiH da objavljeni spiskovi nisu tačni, te da je, uz pojedine telefonske brojeve koje koriste lica protiv kojih se u saradnji s nadležnim sudovima i tužilaštvima vode istrage u predmetima organizovanog kriminala, objavljen i veći broj telefonskih brojeva koje OBA nije nikada kontrolisala", navodi se u saopštenju.

Spisak sa brojevima prisluškivanih telefona pročitajte u današnjem štampanom i PDF izdanju "Nezavisnih novina"

Vezana vijest:

EKSKLUZIVNO: Nezavisne u posjedu spiska brojeva telefona: OBA i SIPA prisluškuju hiljade građana!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije