BiH

Niko ne želi s "Domovinom"

Niko ne želi s "Domovinom"
Niko ne želi s "Domovinom"

BANJALUKA - Ukoliko se obistine predviđanja nekoliko sprovedenih istraživanja javnog mnjenja pred predstojeće opšte izbore, nijedna od dvije koalicije u RS neće ostvariti apsolutnu većinu potrebnu za formiranje vlade.

U tom slučaju ostaju dvije mogućnosti: ili "velika koalicija" koju bi činili SNSD i SDS, ili bi se jedna opcija odlučila na saradnju sa koalicijom "Domovina", koju čini grupa bošnjačkih stranaka.

Nijedna stranka sa središtem u RS zasad nije izrazila želju za koaliranjem sa "Domovinom". Nedavno je Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS i potpredsjednik SNSD-a, upozorio da je za stabilnost RS važno da bez obzira ko pobijedi u RS vlast bude formirana bez koalicije "Domovina".

U zvaničnim izjavama funkcioneri i jednog i drugog bloka nisu spremni ni razmatrati opciju da idu s "Domovinom" ili u veliku koaliciju.

Lazar Prodanović, predsjednik zvorničkog odbora SNSD-a, rekao je da je za njegovu stranku apsolutno neprihvatljivo bilo kakvo partnerstvo s "Domovinom".

"Jednostavno, 'Domovina' nas u smislu partnerstva apsolutno ne zanima. Ona je formirana kao vještačka koalicija u kojoj prevladavaju ekstremistički stavovi direktno usmjereni protiv interesa RS. Kako će se oni ponašati nakon izbora i hoće li ublažiti retoriku - vidjećemo, ali mi nismo zainteresovani za saradnju s njima ni sada, ni poslije izbora", naveo je Prodanović.

Za njega ni pitanje saradnje sa SDS-om nije relevantno jer smatra da će koalicija SNSD – DNS - SP osvojiti značajno više od 42 mandata za formiranje komotne parlamentarne većine.

"Mislim da nećemo ni na koji način doći u situaciju da budemo ucijenjeni od strane bilo koga ko nije u našoj koaliciji, ma o kome se radilo, pogotovo ne nekoga ko nema istinsku poziciju u vezi s budućnošću i ustavnim položajem RS", naveo je Prodanović.

Aleksandra Pandurević, visoki funkcioner SDS-a, ističe da je pitanje koaliranja te stranke bilo sa "Domovinom", bilo sa SNSD-om smiješno i analogno pitanju "hoće li biti turske invazije na BiH".

"To su zastrašivanja i sasvim neutemeljene i nerealne spekulacije. Izbor da li ćemo radije sa SNSD-om ili 'Domovinom' je nepostojeći izbor jer će i SNSD i 'Domovina' poslije izbora biti opozicija. Uostalom, gospodin Igor Radojičić je kreator sadašnjih izbornih jedinica koje će Bošnjacima omogućiti veći broj osvojenih mandata, pa to s kim želi SNSD pitajte njega", izjavila je ona.

I Pandurevićeva i Prodanović uvjereni su u apsolutnu većinu svojih koalicija: Pandurevićeva očekuje 50 mjesta za koaliciju predvođenu SDS-om, a Prodanović značajno više od 42, koliko je potrebno za apsolutnu većinu.

Inače, parlament RS ima 83 mjesta.

Emir Suljagić ispred koalicije "Domovina" danas se nije javio na telefon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije