BiH

Niko više nije pod sankcijama OHR-a

Niko više nije pod sankcijama OHR-a
Niko više nije pod sankcijama OHR-a

SARAJEVO - Valentin Incko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, ukinuo je danas preostale zabrane za obavljanje javne dužnosti za 30 ljudi, tako da više nijedna osoba iz BiH nije pod sankcijama OHR-a, saopšteno je iz Ureda visokog predstavnika.

Među danas pomilovanim najviše rangirani su Ante Jelavić, nekadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH, Ivo Andrić Lužanski, nekadašnji predsjednik FBiH, Munir Alibabić, direktor bivše Federalne obavještajno-sigurnosne službe (FOSS), zatim Boško Lemez, bivši ministar energetike u Vladi RS, koji je bio smijenjen iz Upravnog odbora "Elektroprivrede RS", te Zoran Nikolić, koji je 1999. godine smijenjen s pozicije poslanika u Narodnoj skupštini RS.

Inckovi prethodnici u OHR-u nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma smijenili su 175 zvaničnika na raznim nivoima vlasti u BiH i zabranili im rad u javnim institucijama, te politički angažman. Smjene su obrazlagane tvrdnjama da su funkcioneri kršili mirovni sporazum sprečavanjem povratka izbjeglica, antiustavnim djelovanjem, pomaganjem haškim bjeguncima, ugrožavanjem vladavine prava... Najviše odluka o smjenama donijeli su visoki predstavnici Volfgan Petrič (72) i Pedi Ešdaun (90). Nijednog zvaničnika nije smijenio aktuelni visoki predstavnik Valentin Incko, kao ni njegov prethodnik Kristijan Švarc Šiling.

"Ovo je završni korak u procesu koji je prije devet godina pokrenuo visoki predstavnik Ešdaun s ciljem razmatranja i ukidanja zabrana za smijenjene zvaničnike. Visoki predstavnik uvijek je isticao da je smjena zvaničnika izvanredna mjera i direktna intervencija u politički proces u BiH", saopštili su iz OHR-a.

Incko je, tvrde u OHR-u, tek nakon konsultacija s predstavnicima međunarodne zajednice zaključio da više ne postoje razlozi zbog kojih su ove smjene izvršene. Napomenuli su i da ukidanje zabrana za 30 zvaničnika ne znači da i ubuduće nisu moguće slične političke sankcije.

"Današnja vijest ne mijenja ovlast visokog predstavnika da u budućnosti smijeni pojedince budu li kršili ili osporavali mirovni sporazum. Ove odluke donesene su u svjetlu principa pravičnosti, dobrog upravljanja i odgovornog korištenja međunarodnog mandata visokog predstavnika", objasnili su u OHR-u.

Podsjetili su da odluke o pomilovanjima ne dovode u pitanje validnost prvobitnih smjena, niti "ovlašćuju pomilovane funkcionere na povratak na funkcije sa kojih su smijenjeni". Odluke o pomilovanjima odmah stupaju na snagu i "ne utiču na eventualne tekuće ili buduće pravne postupke protiv ovih osoba".

"Ukidanje zabrana ni na koji način ne predstavlja podršku za povratak bilo koje od ovih osoba na političku scenu, niti stvara bilo kakve obaveze za njihove nekadašnje poslodavce", naglasili su u OHR-u.

Među  pomilovanim funkcionerima mnogo je onih koji su smijenjeni prije 15 godina. Takav slučaj je sa Dževadom Mlaćom, tadašnjim načelnikom opštine Bugojno, Đorđem Umićevićem, predsjednikom Skupštine grada Banjaluka, Mirsadom Veladžićem, tadašnjim guvernerom Unsko-sanskog kantona, i Krunoslavom Kordićem, gradonačelnikom Čapljine.

Ante Jelavić zbog podrivanja ustavnog poretka i osnivanja "Hrvatske samouprave" s funkcije člana Predsjedništva BiH smijenjen je 2001. godine. On je 2005, uoči izricanja presude u predmetu "Hercegovačka banka", pobjegao u Hrvatsku, a protiv njega u Sudu BiH još nije okončan sudski postupak u slučaju "Samouprava", zbog kojeg je smijenjen i Ivo Andrić Lužanski.

Ukidanje zabrana ne znači da i ubuduće nisu moguće slične sankcije

Analitičari različito tumače odluke o pomilovanjima funkcionera.

Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle, smatra da ovaj Inckov potez ne znači skoro zatvaranje OHR-a i ističe da je dobro što mu ostaju na raspolaganju ovlasti da smjenjuje one koji krše mirovni sporazum.

"Mi svi znamo da će OHR otići, ali ključ njegovog odlaska je u rukama domaćih političara. Jedan od uslova za zatvaranje OHR-a je i stabilna politička situacija, a našim političarima odgovara nestabilna situacija jer zbog nje opstaju", izjavio je Šehić, dodavši da je dobro i što OHR-ove sankcije nisu trajne jer su njima ljudi lišeni svojih građanskih prava.

"Dobro je što odlukom o pomilovanjima visoki predstavnik funkcionere ne abolira krivične odgovornosti za ono zbog čega su smijenjeni", ocijenio je Šehić.

Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, cijeni da ukidanje zabrana zvaničnicima predstavlja pripremu za zatvaranje OHR-a.

"Mi, generalno, patimo od supremacije politike nad pravom, što bonske ovlasti i jesu. Besmislene su odluke o pomilovanjima jer su takve bile i odluke o smjenama, donesene bez ikakvih javno prezentovanih dokaza", rekao je Šolaja, poručivši da moramo naučiti da sami upravljamo političkim procesima u BiH, a ne da to, kao do sada, radi OHR.

Na meti visokih predstavnika ranije su se našla još dvojica članova Predsjedništva BH. Zbog istrage o carinskim prevarama u slučaju "Lijanovići" 2005. godine visoki predstavnik smijenio je sadašnjeg lidera HDZ BiH i tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića. Njemu su zabrane ukinute krajem prošle godine jer je postala pravosnažna oslobađajuća presuda u slučaju "Lijanovići". Srpski član Predsjedništva BiH Mirko Šarović smijenjen je s mjesta potpredsjednika SDS-a 2004. godine zbog opstruiranja provođenja mirovnog sporazuma, a godinu kasnije zbog afere "Orao" podnio je ostavku u kolektivnom šefu države i tako preuprijedio svoju smjenu i s ove pozicije.

 

Najviše smjenjivali  funkcionere

Pedi Ešdaun                    90

Volfgan Petrič                 72

Pomilovani j odlukom visokog predstavnika

1. Munir Alibabić

2. Ivo Andrić-Lužanski

3. Ante Barišić

4. Goran Božićković

5. Himzo Đonko

6. Petar Džodan

7. Ferid Hodžić

8. Ivan Ivić

9. Ante Jelavić

10. Blaško Jevrić

11. Miodrag Josipović

12. Mara Jurković

13. Krunoslav Kordić

14. Boško Lemez

15. Dragan Mandić

16. Pero Marković

17. Branko Matić

18. Dževad Mlaćo

19. Zoran Nikolić

20. Pero Pažin

21. Milovan Pecelj

22. Berislav Pušić

23. Momčilo Ristić

24. Rasim Šahinović

25. Marko Tokić

26. Slavko Topalović

27. Đorđe Umićević

28. Mirsad Veladžić

29. Jusuf Zahiragić

30. Risto Žarković

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije