BiH

Nikšić će odgovoriti na zahtjev Čavare

Nikšić će odgovoriti na zahtjev Čavare
Nikšić će odgovoriti na zahtjev Čavare

SARAJEVO - Federalni premijer Nermin Nikšić informisao je danas članove Vlade Federacije BiH /FBiH/ o nalogu predsjednika FBiH Marinka Čavare kojim zahtijeva obustavljanje svih aktivnosti donošenja odluka koje nisu neophodne za funkcionisanje tog entiteta.

Na sjednici federalne Vlade, koja je održana u Mostaru, zaključeno je da, ovim povodom, Nikšić uputi pismo predsjedniku Čavari, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Čavara je ranije izjavio da, prema Ustavu, predsjednik FBiH predstavlja i zastupa Federaciju i šef je federalne izvršne vlasti.

"Prema tome, nalog odgovornim osobama u Vladi FBiH i drugim pravnim subjektima izvršne vlasti kojim se nalaže obustavljanje svih aktivnosti donošenja odluka koje nisu neophodne za funkcionisanje Federacije BiH, do konstituisanja novog izvršnog tijela vlasti, je u skladu sa Ustavom", rekao je Čavara.

Predsjednik FBiH pojasnio je da je nalog izdao pozivajući se i na uputstvo koje je izdala Centralna izborna komisija BiH o nespojivosti dužnosti u poslijeizbornom periodu, kada određene osobe koje su izabrane u zakonodavna tijela vlasti obavljaju i izvršne pozicije u vlasti. /kraj/db/mir

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije